Site icon Editia de Dimineata

Un american a absolvit liceul la 101 ani

Merrill Pittman Cooper, în vârstă de 101 de ani, a avut o carieră distinsă ca unul dintre primii șoferi de culoare de troleibuz din Philadelphia și un lider puternic în sindicat. Dar, când era adolescent, în timpul segregării rasiale în anii 1930, mama lui, care-l creștea singură, era prea săracă pentru a-i plăti școlarizarea.

În 1938, tocmai terminase primul an de liceu la Storer College din Harpers Ferry, un internat fondat după Războiul Civil, care educa inițial copii ai foștilor sclavi. Cooper și-a dat seama că mama lui, care lucra ca menajeră, nu-și putea permite să plătească ultima rată de școlarizare. El a încurajat-o să se mute în Philadelphia, unde aveau membri ai familiei.

El a găsit un loc de muncă la un magazin de îmbrăcăminte pentru femei din Philadelphia, apoi a fost angajat în 1945 ca șofer de troleibuz în oraș.

Acum, după 84 de ani, a reușit în sfârșit să-și împlinească dorința. Familia lui a aranjat o ceremonie surpriză de absolvire în onoarea sa, pe 19 martie, la un hotel din Jersey City. Ginerele lui Cooper, Rod Beckerink, este profesor pensionar de studii sociale din Jamestown și l-a auzit pe Cooper vorbind despre dificultatea de a obține educație ca adolescent de culoare în anii 1930. El a decis că era de mult timp ca socrul său să primească diploma pe care o ratase când a renunțat la studii chiar înainte de ultimul an.

Foto: Jefferson County WV Schools (via WP)

Exit mobile version