Site icon Editia de Dimineata

Un an de la primul deces provocat de COVID-19

Astăzi, 11 ianuarie, se împlineşte un an de la primul deces provocat de COVID-19, provocat de noul coronavirus în China.

Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la 11 ianuarie 2020 a fost raportat primul deces. La acea dată fiind 41 de cazuri confirmate în această ţară.

Agenţia naţională de presă din China, Xinhua, a citat comisia de sănătate din metropola centrală Wuhan, unde a apărut pentru prima dată boala, în relatarea privind decesul unui pacient de 61 de ani, survenit la 9 ianuarie 2020 şi raportat la 11 ianuarie.

La acea dată, comisia afirma că nu există nicio dovadă că virusul se poate răspândi de la om la om.

Un an de la primul deces provocat de COVID-19. Cum  a început totul

Anterior, la 31 decembrie 2019, China alertase OMS cu privire la existenţa unui focar de pneumonie în Wuhan, provincia Hubei, potrivit datelor prezentate de organizaţie.

La 1 ianuarie 2020, OMS a instituit o Echipă de susţinere a managementului de incidente (Incident Management Support Team) pe cele trei niveluri ale organizaţiei: sediul central, sedii regionale şi nivel naţional. Plasând organizaţia într-o poziţie de urgenţă pentru a putea face faţă unei eventuale epidemii.

La 4 ianuarie 2020, OMS a raportat pe social media existenţa unui focar de pneumonie, fără decese, în Wuhan. Iar în ziua următoare, respectiv la 5 ianuarie, a publicat primele înştiinţări despre epidemia declanşată de noua boală.

La 12 ianuarie, China a publicat secvenţierea genetică a COVID-19 (Corona-Virus-Disease-19) – boala infecţioasă provocată de coronavirusul cel mai recent descoperit – SARS-CoV-2.

Acest nou virus şi această boală nu au fost cunoscute înainte de apariţia focarului în Wuhan.

Publicarea datelor privind secvenţierea genetică reprezenta un pas important pentru dezvoltarea specifică a testelor de diagnosticare în alte ţări.

La 13 ianuarie, s-a confirmat primul caz de COVID-19 în afara Chinei, în Thailanda. În ziua următoare, respectiv la 14 ianuarie, epidemiologul american dr. Maria Van Kerkhove a evidenţiat că ar putea exista o transmitere limitată de la om la om a coronavirusului, în principal între membrii familiei. Și că există riscul unei epidemii la scară largă.

La 20 ianuarie, deja agențiile de presă anunțau că ”peste 20 de milioane de oameni sunt complet izolați din cauza epidemiei de pneumonie virală care se răspândește cu viteză în China, dar și în țările vecine. Trei orașe sunt în carantină totală. Numărul morților a ajuns la 25 – toți din China! Cazuri confirmate sunt aproape 650, dar cifra ar putea fi mult mai mare. La Beijing au fost anulate toate festivitățile de Anul Nou, pe care chinezii îl sărbătoresc la 25 ianuarie. Deocamdată, nu e niciun caz în Europa, dar Bruxelles-ul a ridicat gradul de alertă”.

La 22 ianuarie, misiunea OMS în China a publicat o declaraţie care evidenţia dovezi de transmitere de la om la om în Wuhan.

Primul caz de coronavirus în România s-a consemnat la 26 februarie 2020. Primul deces cauzat de coronavirus în România a fost raportat oficial pe data de 22 martie 2020. La 26 de zile după primul caz.

La 11 martie OMS a declarat pandemie.

În anul care a trecut s-au consemnat peste 90 de milioane de persoane infectate. Aproape 2 milioane și-au pierdut viața

Citește și

Dispozitiv pentru detectarea directă a virusului SARS-CoV-2 în aer

Exit mobile version