Site icon Editia de Dimineata

Un bărbat paralizat reușește să meargă din nou datorită unui dispozitiv care reconectează creierul cu mușchii

Un bărbat care a fost paralizat într-un accident de ciclism în 2011 a reușit să stea și să meargă din nou natural după ce medicii i-au implantat un dispozitiv care îi citește undele creierului și îi trimite instrucțiuni coloanei vertebrale pentru a mișca mușchii potriviți, scrie The Guardian.

Lui Gert-Jan Oskam, în vârstă de 40 de ani, i s-a spus că nu va mai merge niciodată după ce și-a rupt gâtul într-un accident de circulație în China, dar a urcat scările și a mers mai mult de 100 de metri la un moment dat după ce a fost operat.

De mai bine de un deceniu, Gert-Jan Oskam este paralizat de la brâu în jos.
Oamenii de știință au descris implanturile folosite ca o „punte digitală” între creierul său și măduva spinării, ce ocolește secțiunile rănite și îi permite să meargă din nou.

„Acum câteva luni, am putut, pentru prima dată după 10 ani, să mă ridic și să beau o bere cu prietenii mei”, a spus Oskam, care este din Țările de Jos . „A fost destul de mișto. Vreau să-l folosesc în viața mea de zi cu zi”, a spus acesta.

„Podul digital” este cel mai recent dispozitiv creat de o echipă de neurologi din Elveția , care are un program de lungă durată pentru a dezvolta interfețe creier-mașină pentru a depăși paralizia. Proiectul își propune să folosească semnale wireless pentru a reconecta creierul cu mușchii care devin inutili atunci când nervii măduvei spinării sunt rupti.

Sursa foto: Jimmy Ravier/EPFL

Exit mobile version