Site icon Editia de Dimineata

„Bătălia de la lacul Changjin”. Un film chinezesc de război a spulberat toate recordurile de box-office. Un „critic de film”, mai pretențios, a fost arestat (VIDEO)

„Bătălia de la lacul Changjin” este numele unui film chinezesc care  a spulberat toate recordurile de încasări în ţara sa de origine şi a dus la arestarea unui jurnalist critic.

Filmul, lansat cu ocazia Zilei Naţionale, pe 1 octombrie, a detronat „Wolf Warrior 2”, o altă peliculă patriotică, care datează din 2017. Încasările filmului au fost de nu mai puțin de  781 milioane de euro.

Lupta împotriva imperialiștilor americani

Lungmetrajul are ca subiect un episod al războiului din Coreea (1950-1953), când trupele chineze i-au împins pe adversarii americani pe un câmp de luptă din Coreea de Nord, la temperaturi glaciale.

Deşi războiul a fost declanşat de liderul nord-coreean Kim Ir Sen, el este cunoscut în China sub numele de „Războiul de rezistenţă la agresiunea americană şi de ajutor pentru Coreea”.

Trupele chineze au intervenit în conflict în momentul în care Coreea de Nord era în pragul înfrângerii în faţa trupelor ONU conduse de SUA.

Lansarea filmului a venit și cu o victimă colaterală. Astfel, un fost jurnalist chinez a fost arestat la câteva zile după lansarea filmului după ce a pus întrebări pe reţelele de socializare cu privire la justificarea intervenţiei chineze în Coreea, care s-a soldat cu 200.000 de morţi conform bilanţului oficial al Beijingului, o cifră mult mai mare potrivit americanilor.

„După mai bine de jumătate de secol, chinezii nu au început încă să se gândească la justificarea războiului”, a scris Luo Changping, fost redactor-şef al revistei Caijing, care a devenit celebru denunţând cazuri de corupţie.

Mesajul său a fost cenzurat imediat pe contul său de pe reţeaua de socializare Weibo, urmărit de peste 2 milioane de internauţi.

Intervenția sa a picat bine autorităților de la Beijing, ele găsind un motiv de a-l aresta și acuza pentru  „ofense aduse reputaţiei şi onoarei eroilor şi martirilor”.

O lege adoptată în 2018 prevede, de asemenea, pedepse cu închisoarea împotriva celor care aduc ofense eroilor revoluţionari.

Exit mobile version