Site icon Editia de Dimineata

Un general american va coordona ajutorul militar către Ucraina

O dată cu noul ajutor militar oferit Ucrainei vin și câteva schimbări.

În primul rând procesul de instruire și ajutorul militar (ajuns acum la suma totală de aproape 14 miliarde de dolari) vor avea un coordonator, un general, al cărui nume ar putea fi anunțat zilele viitoare. Odată cu numirea noului general acesta va primi, evident, și un grup operațional pentru desfășurarea misiunii, scrie Washington Post.

De asemenea, toată operațiunea de ajutorare a Ucrainei va primi și o denumire specifică (în Irak, de exemplu, s-a numit „Operation Iraqi Freedom”). Acest lucru denotă că Statele Unite se așteaptă la un efort de durată, iar acest lucru va facilita un angajament pe termen lung, fonduri dedicate și posibilitatea unor plăți speciale, medalii și decorații pentru militarii care participă la misiune.

Ultimul pachet: 3 miliarde de dolari. Alegerea aparține Kievului!

Anunțat oficial miercuri, de Ziua Independenței Ucrainei, pachetul în valoare de 2,98 miliarde de dolari este cel mai consistent ajutor militar acordat de Washington guvernului de la Kiev de la declanșarea ostilităților.

Spre comparație, toate ajutoarele militare acordate până acum de SUA Ucrainei de la începerea invaziei rusești se ridicaseră la suma de 10,6 miliarde de dolari.

Cele aproximativ trei miliarde de dolari alocate „vor permite Ucrainei să achiziţioneze sisteme de apărare antiaeriană, sisteme şi muniţii de artilerie, sisteme antiaeriene împotriva dronelor şi radare, pentru a se asigura că poate continua să se apere pe termen lung”, a spus președintele Joe Biden într-un comunicat remis presei.

Însă, spre deosebire de armele și echipamentele trimise anterior de Washington Ucrainei, care au venit în mare parte din stocuri ale forțelor armate, noul ajutor va finanța achiziția de arme și muniții de la companii de apărare americane.

Asta înseamnă că, deși noile echipamente vor fi unele moderne și alese de forțele armate ale Kievului în funcție de nevoile lor pe câmpul de luptă, ele ar putea ajunge în mâinile militarilor ucraineni abia peste luni, sau în unele cazuri, ani de zile.

Foto: US Embassy Romania/AP

Exit mobile version