Site icon Editia de Dimineata

Un început de școală altfel. După șase luni de pandemie, clopoțelul sună din nou pentru elevi

olt-alert.ro

Chiar dacă încă ne aflăm în plină pandemie de coronavirus, emoțiile unui nou început de an școlar rămân aceleași pentru trei milioane de copii, care se reîntorc în clase astăzi, în condiții cu totul speciale. Dintre aceștia, un număr de 100 de mii nu vor putea să își revadă sălile de clasă, participând la ore de acasă, online, potrivit Digi24. 

Probleme vechi și noi

Acest lucru se va putea întâmpla doar la nivel teoretic, pentru că nu toți elevii dispun încă de internet sau tablete, în ciuda faptului că au primit asigurări din partea autorităților că aceste aspecte vor fi rezolvate până la începutul noului an școlar.

Pe lângă lipsa tabletelor și a internetului, se mai adaugă și vechea listă de probleme semnalate la începutul fiecărui an școlar: lipsa manualelor, a cadrelor didactice, lipsa avizelor ISU de funcționare, lipsa materialelor sanitare sau chiar a toaletelor.

Un început de școală altfel

Cei mai mulți dintre elevii care încep școala astăzi vor merge la cursuri alternativ, sau în cazul școlilor din zonele verzi, în integralitate.

Având în vedere contextul actual, 150 de cadre didactice s-au pensionat în regim de urgență, de teama coronavirusului. Mai mult decât atât, se pare că mai bine de 300 de profesori sunt deja infectați cu COVID-19, fiind plasați în carantină, iar încă 100 dintre aceștia se află internați în spital.

Din cauza nefinalizării lucrărilor de reabilitare ale școlilor și a condițiilor precare de desfășurare a cursurilor, mai multe școli din București, care se aflau inițial în scenariul galben, au cerut să treacă la scenariul roșu. Astfel, încă 29 de școli își vor ține porțile închise. Restul de 607 vor ține cursurile respectând scenariul galben, cu învățământ hibrid.

Potrivit Digi24, în 12.423 de şcoli, elevii pot merge fizic la cursuri, în timp ce în 4.915 va fi adoptat scenariul hibrid de învăţare. La nivel național, în 262 de şcoli elevii vor învăţa exclusiv online.

Structura anului școlar 2020-2021

Pentru elevii care se află în clasele terminale din învățământul liceal, acest an școlar va avea 32 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 4 iunie 2021.

Pentru elevii din clasele  a VIII-a, anul şcolar are 33 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 11 iunie 2021.

Totodată, pentru clasele din învățământul liceal – filiera tehnologică, cu excepţia claselor terminale şi pentru clasele din învăţământul profesional, anul şcolar are 37 de săptămâni de cursuri.

În perioada 5 octombrie 2020 – 4 iunie 2021, toți elevii vor participa la programul național ‚‚Şcoala Altfel’’.

Vacanțele elevilor

Sursă Foto: /olt-alert.ro

Exit mobile version