Site icon Editia de Dimineata

Un laser poate identifica oamenii după bătaia inimii. Cine a dezvoltat tehnologia

Sursă Cover Foto: technologyreview.com

La fel ca amprentele degetelor sau ca irisul, fiecare inimă este diferită, semnătura cardiacă fiind o altă modalitate prin care oamenii se pot diferenția. Crucial, acest lucru poate fi făcut de la distanță cu prototipul Jetson care poate detecta semnătura cardiacă de la 200 de metri distanță, chiar și prin haine, relatează Technology Review.

Noul dispoziti a fost dezvoltat de Pentagon, fiind  creat la cererea Forțelor Speciale americane. Laserul poate identifica oamenii fără să le vadă chipul, în schimp acesta poate detecta semnătura cardiacă prin intermediul unui sistem infraroșu.

Senzorul infraroșu este folosit adesea de medici pentru înregistrarea pulsului pacientului. Acesta funcționează prin detectarea schimbărilor în reflecția luminii infraroșii produse de fluxul sanguin. Astfel, prin contrastul creat, noul dispozitiv , numit Jetson, folosește o tehnică cunoscută ca vibrometru laser pentru a detecta mișcarea de suprafață produsă de inimă. Însă, se pare că acest tip de dispozitiv funcționează doar în care persoana în cauză poartă haine mai subțiri.

Laserul, mai bun decât recunoașterea facială

Echipa cercetătorului Remaly a dezvoltat apoi algoritmi capabili să extragă semnătura cardiacă din semnalele laser. El susține că Jetson poate atinge o precizie de peste 95% în condiții bune, iar cu o îmbunătățire suplimentară, poate atinge o valoare și mai mare. Cu toate acestea, în practică, este probabil ca Jetson să fie utilizat alături de recunoașterea faciale sau alte metode de identificare.

Wenyao Xu de la Universitatea de Stat din New York la Buffalo a dezvoltat, de asemenea, un senzor cardiac la distanță, deși funcționează la numai 20 de metri distanță și utilizează radar. El crede că abordarea cardiacă este mult mai robustă decât recunoașterea facială. „Comparativ cu fața, biometria cardiacă este mai stabilă și poate atinge o acuratețe de peste 98%”, spune el.

Alte tehnici biometrice includ și analiza mersului. Metoda se presupune a fi folosită de Forțele Speciale americane pentru a identifica teroriștii Isis înainte de de un atac cu drone.
Sursă Cover Foto: technologyreview.com
Exit mobile version