Site icon Editia de Dimineata

Un meci de tenis cât o viață. Antrenorul lui Ionannis, între familie și șansa de a lucra cu Halep

Cu mult înainte ca Simona Halep să ajungă lider în topurile modiale, tenismena a primit și refuzuri din partea antrnorilor. În urmă cu 10 ani, Marius Vecerdea a spus ”nu” șansei de a lucra cu Simona Halep și a povestit într-un interviu pentru Libertatea.ro, care au fost motivele pentru care acest lucru a fost posibil.

La începutul anului 2009, antrenorul de tenis al președintelui României Klaus Iohannis, Marius Vecerdea, a cântărit bine decizia de a nu o antrena pe Simona Halep: „În 2009, am avut propunerea Simonei să fiu antrenorul ei și am refuzat-o tocmai din motive tehnice, în sensul că începusem să dezvolt clubul Pamira de la Sibiu, călătorisem foarte mult, în toate colțurile lumii, la toate Grand Slam-urile, între anii 2000 – 2006, și urma să se nască primul copil. Am preferat să rămân totuși acasă și să-mi văd de investiția de aici”, a mărturisit acesta pentru Libertatea.ro.

Clubul de tenis condus de Marius Vecerdea este singurul din țară care abordează o tehnică specifică de „mental coaching” în antrenamentele sportivilor, menită să le sporească atenția și viteza de reacție în timpul meciului.

„Programele de dezvoltare personală prin ateliere de mental coaching, pregătire mentală. Sunt programele de suflet ale mele, începute din anul 2008… Din păcate, suntem singurul club de tenis din țară care face astfel de stagii, sunt stagii de câte o săptămână, cu două ateliere pe zi, două antrenamente pe teren, dpuă ateliere de pregăire mentală pe zi… În 2008, Simona Halep a participat la acel prim stagiu, în prima zi, și a preferat, totuși, a doua zi să se retragă, să nu continue stagiul. Venise și ea, ca și mulți alți sportivi, la meciul de Cupa Davis cu Franța. Era Tsonga atunci printre componenții lotului francez”, afrimă antrenorul pentru Libertatea.ro.

Ședințele de mental coaching se țin în cerc – Sursă Foto: Libertatea.ro

Întrebată, la un deceniu distanță de la acel moment, Simona spune că n-ar fi atins succesul fără să fi pus la punct factorul psihic. Și chiar întărește că ședințele din ultimii ani cu mental coach-ul i-au folosit din plin.

Un meci de tenis cât o viață

De când se știe, antrenorul Marius Vecerdea a jucat și a antrenat sportivi pentru meciurile de tenis. Călătoriile sale s-au transformat în timp în cantonamete întregi, iar tenisul a devenit pentru acesta un fel de tur în jurul lumii.

„Mi-a făcut mare plăcere să călătoresc în toate colțurile lumii și să am o astfel de experiență, să pot să văd locuri, să cunosc diferite abordări ale unor antrenori diferiți, ale unor federații diferite, sisteme diferite, cu atât mai mult persoane. Să am ocazia să-l cunosc pe Roger Federer în persoană, prin faptul că am cunoscut- pe Mirka Vavrinec, înainte ca ei doi să se cunoască (n.r. – s-a întâmplat la JO de la Beijing 2008). Mirka este născută în Slovacia, la o aruncătură de băț de locul unde este născută soția mea și așa am avut ocazia să-l cunosc și pe Roger mai bine și să povestesc cu el. Am avut experiențe extraordinare”, a povestit  antrenorul pentru Libertatea.ro.

Citiți întreg articolul aici. 

 

Exit mobile version