Site icon Editia de Dimineata

Un Muzeu al Litoralului Românesc se va realiza de artişti, teoreticieni, antropologi şi biologi

Artişti, teoreticieni, antropologi şi biologi încep cercetarea la Marea Neagră, pentru realizarea unui Muzeu al Litoralului Românesc.

Proiectul este demarat de Asociaţia Forumul Artelor Vizuale în colaborare cu specialişti internaţionali din domeniul digitizării, prezervării şi promovării artistice a arhivelor.

Cercetarea are ca scop cunoaşterea şi promovarea litoralului românesc. Pe termen lung, echipa urmăreşte ca acest muzeu virtual să capete şi un corp fizic, recontextualizând iniţiative precum muzeul de istorie interbelic înfiinţat de dr. Horia Slobozeanu la Eforie Sud, în propria casă, notează news.ro.

Proiectul „Arhivele Litoralului” construieşte strat cu strat, în imagini şi naraţiuni, aşa numitul oraş „Litoral” (Constantin Cioroiu, Ghid sentimental), regiunea care se întinde de-a lungul ţărmului mării şi cuprinde vieţile locuitorilor de sezon, dar şi ale celor permanenţi. În cărţile poştale, oraşul „Litoral” se vede de regulă de la malul mării, o întindere de nisip cu construcţii şi oameni echipaţi după moda timpului lor pentru băile de aer ori de soare: cu bonete, umbrele de dantelă, costume de mariner, chimonouri Chio Chio San sau slipuri comuniste de supraelastic. În măruntaiele vieţii cotidiene, intime, de dincolo de cărţi poştale şi de loisir-ul „water front„, intrăm cu ajutorul fotografiilor de familie şi al istoriei personale a locuitorilor care povestesc cu plăcere despre strălucirea cazinoului pe apă de la Eforie Sud, unic în România, şi decăderea sa după iarna geroasă care, în 1928, a transformat marea într-o sculptură de gheaţă, despre penuria de apă care era adusă cu cisternele pe calea ferată şi abundenţa vinului rece consumat pe vremuri cu plasa sau cu butoiul, despre dimineţile petrecute de copiii anilor 60-70 cărând bagajele turiştilor germani, polonezi sau danezi şi amiezile petrecute pe plajă investigând buncărele ruseşti din beton sau jucându-se Poarca şi Ţările.

sursa foto: spynews.ro

Exit mobile version