Site icon Editia de Dimineata

Un nou autoportret al lui Van Gogh a fost detectat printr-o scanare cu raze X

Experții de la Galeria Națională a Scoției din Edinburgh au rămas uimiți când, grație unei scanări cu raze X efectuate înainte de a expune un tablou într-o expoziție, au descoperit o pânză inedită de Van Gogh, practic, un autoportret al artistului ascuns în spatele unui alt tablou, relatează site-ul BBC.

Autoportretul acoperit cu straturi de lipici și carton se afla pe spatele unei alte lucrări a artistului olandez intitulată „Cap de țărancă”.

„Când am văzut pentru prima dată radiografia – a spus restauratorul muzeului, Lesley Stevenson -, eram evident extrem de încântați. Aceasta este o descoperire semnificativă, deoarece adaugă elemente noi la ceea ce știm deja despre viața lui Van Gogh”.

De altfel, este binecunoscut faptul că deseori, pentru a face economie, artistul olandez obișnuia să refolosească pânzele, lucrând pe ambele părţi.

Tabloul „Cap de țărancă” a intrat în colecția Galeriei Naționale a Scoției în 1960, ca parte a unei donații făcute muzeului de un important avocat din Edinburgh.

Pictura reprezintă o femeie din orașul Nuenen din sudul Țărilor de Jos, unde artistul a locuit din decembrie 1883 până în noiembrie 1885.

Se crede că Van Gogh a pictat autoportretul pe cealaltă parte într-un moment cheie al carierei sale, după ce s-a mutat la Paris.

La aproximativ 15 ani de la moartea artistului, tabloul a fost împrumutat pentru o expoziție Muzeului Stedelijk din Amsterdam.

Pânza a avut mai multi proprietari și în 1923 a fost achiziționată de Evelyn St Croix Fleming, tatăl celebrului Ian, creatorul personajului James Bond.

Abia în 1951 a ajuns în Scoția, intrând în colecția lui Alexander și Rosalind Maitland, care ulterior au donat pictura muzeului din Edinburgh.

Sursa foto: BBC/National Gallery of Scotland

Exit mobile version