Site icon Editia de Dimineata

Un om din 150 (50 de milioane pe mapamond) este considerat un sclav modern

Cea mai recentă estimare globală a sclaviei moderne, publicată de Organizația Internațională a Muncii (OIM), Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) și grupul internațional pentru drepturile omului Walk Free, a arătat că anul trecut, aproximativ 50 de milioane de persoane trăiau în sclavie modernă: 28 de milioane în muncă forțată și 22 de milioane în căsătorii forțate, arată un raport ONU.

„Este șocant faptul că situația sclaviei moderne nu se îmbunătățește”, a declarat directorul general al OIM, Guy Ryder. „Nimic nu poate justifica persistența acestui abuz fundamental al drepturilor omului”.

Sclavia modernă

Comparativ cu estimările globale din 2016, în 2021, 10 milioane de persoane se aflau, în plus, într-o formă de sclavie modernă.

Sclavia modernă se manifestă în aproape toate țările din lume și trece dincolo de liniile etnice, culturale și religioase.

Mai mult de jumătate din totalul muncii forțate și un sfert din totalul căsătoriilor forțate pot fi găsite în țările cu venituri medii superioare sau cu venituri ridicate.

„Abordare care să implice toate părțile implicate”.

Optzeci și șase la sută din cazurile de muncă forțată se întâlnesc în sectorul privat, iar exploatarea sexuală comercială forțată reprezintă 23 la sută – dintre care aproape patru din cinci victime sunt femei.

Munca forțată impusă de stat reprezintă 14 %, dintre care aproape o persoană din opt, adică 3,3 milioane, sunt copii.

Mai mult de jumătate dintre ei sunt exploatați sexual în scopuri comerciale.

„Știm ce trebuie făcut și știm că se poate face”, a declarat Guy Ryder. „Politicile și reglementările naționale eficiente sunt fundamentale”. Dar guvernele nu pot face acest lucru singure, a continuat el, explicând că standardele internaționale oferă „o bază solidă” și că este nevoie de o abordare „cu toate mâinile pe masă”.

„Sindicatele, organizațiile patronale, societatea civilă și oamenii obișnuiți au cu toții un rol esențial de jucat”.

Sclav modern. Căsătorie forțată

Anul trecut, se estimează că 22 de milioane de persoane trăiau în căsătorii forțate, ceea ce reprezintă o creștere de 6,6 milioane față de estimările globale din 2016.

Adevărata incidență a căsătoriilor forțate, în special a celor care implică copii cu vârste de 16 ani sau mai mici, este probabil mult mai mare decât surprind estimările, deoarece acestea se bazează deseori pe o definiție restrânsă a cazului. Acestea sunt considerate “forțate” deoarece un minor nu poate consimți în mod legal să se căsătorească.

Căsătoriile forțate sunt extrem de specifice contextului, deoarece sunt legate de atitudini și practici patriarhale stabilite de mult timp. Raportul arată că peste 85 % dintre acestea sunt determinate de presiunea familiei.

Pe baza dimensiunii regionale a populației, 65 la sută dintre căsătoriile forțate sunt întâlnite în Asia și Pacific. Statele arabe au cea mai mare prevalență, cu 4,8 din 1 000 de persoane din regiune aflate într-o căsătorie forțată.

Lucrătorii migranți

Între timp, lucrătorii migranți au o probabilitate de peste trei ori mai mare de a se afla în situații de muncă forțată decât alți lucrători adulți.

În timp ce migrația forței de muncă are un efect în mare măsură pozitiv asupra indivizilor, gospodăriilor, comunităților și societăților, migrația neregulamentară sau prost guvernată sau practicile de recrutare nedrepte și neetice îi fac pe migranți deosebit de vulnerabili.

Recomandări

Raportul propune acțiuni rapide pentru a pune capăt sclaviei moderne.

Acestea includ îmbunătățirea și aplicarea legilor și a inspecțiilor muncii; încetarea muncii forțate impuse de stat; măsuri mai puternice de combatere a muncii forțate și a traficului de persoane; extinderea protecției sociale și consolidarea protecției juridice, inclusiv creșterea vârstei legale de căsătorie la 18 ani.

Alte măsuri implică abordarea riscului crescut de trafic și de muncă forțată pentru lucrătorii migranți, promovarea recrutării echitabile și etice, precum și un sprijin mai mare pentru femei, fete și persoane vulnerabile.

Exit mobile version