După acest prim succes, primarul croat Mario Rajn a implicat din ce în ce mai mulți cetățeni în co-finanțarea proiectelor de energie regenerabilă pentru oraș și au urmat finanțări de milioane de euro venite de la guvernul croat, în care comunitatea a contribuit cu 20% din investiție. O altă premieră pentru Croația. Apoi, au fost identificate alte locații potrivite pentru proiecte solare, cum ar fi stația locală de pompare a apei și acoperișurile clădirilor publice – școala, grădinița și centrul sportiv. Iar drumul locuitorilor orașului Krizevci și a primarului lor spre independență energetică continuă.

În urmă cu 2 ani, în Krizevci a fost creat Laboratorul de Inovatie pentru Climă, în care locuitorii orașului, împreună cu specialiștii, identifică proiecte care să contribuie la tranziția orașului către independența energetică. Planul este de a utiliza acest model ca incubator al schimbării, de a gestiona mai multe proiecte de energie comunitară pentru micuțul oraș croat, de a implica cetățenii în tranziția energetică a orașului și de a se dezvolta într-un adevărat parteneriat public-privat-civic.

Acum, Krizevci cercetează cum să folosească potențialul geotermal al unui rezervor local pentru a dezvolta încălzirea centralizată, iar fermierii locali vor să formeze o cooperativă agricolă care produce peleti din biomasă care vor fi utilizate pentru încălzirea fermelor lor, iar excedentul va fi vândut. De asemenea, au fost create lanțuri alimentare scurte de aprovizionare între fermierii locali și cetățeni cu ajutorul unei aplicații – dezvoltată și implementată integral în timpul lockdown-ului.

Primarul Mario Rajn vrea ca până în 2030, orașul pe care-l conduce, să devină independent energetic . După eforturile lui de a pune puterea energiei în mâinile oamenilor, astăzi, din ce în ce mai mulți cetățeni aleg să-și pună panouri fotovoltaice pe casă și știu că au un sprijin real și rapid din partea administrației locale. Și ce au reușit să realizeze oamenii din cel mai vechi oraș croat este un model de transformare pe care ni l-am dori cu toții. Doar că e cu implicare, cu încredere în autorități și cu muncă. Și nu în ultimul rând, cu alegeri corecte.