Site icon Editia de Dimineata

Un pizzer livrează gratuit la un centru de îngrijire al bolnavilor de cancer. INTERVIU Tânăr antreprenor, despre dăruire, familie și afaceri

Răzvan Pașca

Răzvan Pașca

Răzvan Pașca este un antreprenor de 23 de ani. În fiecare seară de joi, tânărul duce gratuit pizza la Casa Filip, adăpostul bolnavilor de cancer din afara Clujului care au nevoie de tratament.

Într-un interviu acordat editiadedimineata.ro, Răzvan vorbește despre curajul de a avea o inițiativă antreprenorială în Cluj-Napoca, cum a învățat să ofere și motivele pentru care a ales să rămână în țară.

Despre curajul de a deschide o afacere

Când vorbește despre curajul de a deschide o afacere, Răzvan spune că nu știa nimic despre domeniul în care activează, dar că s-a bazat pe nebunia specifică vârstei. „Sunt ambițios și încrezător în propriile forțe. La vârsta de 21 de ani am avut curajul să deschid o pizzerie cu delivery, deși eu eram barman și nu știam nimic despre bucătărie. Am crezut în ideea aceasta și m-am aruncat cu capul înainte.”, povestește Răzvan.

Răzvan Pașca, barman pasionat

Muncește de la 17 ani

Deși nu era constrâns de situația economică a familiei, Râzvan a început să muncească de la 17 ani. „Am terminat liceul Energetic din Cluj Napoca. Am început să lucrez cam de pe la vârsta de 17 ani făcând tot felul de promoții în weekend-uri pentru a caștiga singur niște bani în plus față de ce primeam de la părinții mei, nu că nu erau suficenți, dar voiam tot timpul mai mulți așa că am decis să încep să câștig niște bani în plus. Pe la 19 ani m-am îndrăgostit de meseria de barman la un festival. Eram tot timpul în centrul distracției, întâlneam și comunicam tot timpul cu oameni faini. La o săptămână după festival, m-am înscris la un curs de barman. Am lucrat în centrul vechi al orașului și în cel mai mare club din Cluj Napoca unde am întâlnit oamenii minunați care m-au ajutat să-mi schimb gândirea și să evoluez ca persoană.”, povestește tânărul antreprenor.

Pizza făcută cu drag

Înainte să deschidă pizzeria, Răzvan nu știa să facă pizza. „Până să deschid pizzeria acum doi ani de zile, intram în bucătărie doar să mănânc. (Râde!) Prima pizza pe care am facut-o eu a fost cu aproximativ o săptămână înainte de deschidere. Despre pizza ideală pot să spun categoric ca nu există așa ceva! Suntem diferiți ca oameni și clar avem gusturi diferite, dar parerea mea este că cel mai important lucru pe care îl putem face ca să ne apropiem de acel produs ideal este să cunoaștem gusturile persoanelor care consuma produsul și să facem produsul cu drag. Când faci ce îți place sau faci cu drag un lucru și este perseverent în acțiunile tale, totul va ieși așa cum îți dorești!”, spune Răzvan.

Familia l-a învățat să ofere

Relația cu mama și familia lui reprezintă foarte mult pentru Răzvan. „Mama este o femeie extraordinar de puternică. A fost persoană care m-a sprijinit necondiționat în nebunia mea de a deschide o afacere la 21 de ani, un copil plin de vise care nu avea suficienți bani pentru a deschide o afacere chiar și una cu investiție mică, iar ea a decis să mă ajute să îmi urmez visul. Mă consider norocos că mama este lângă mine. Relația cu mama mea nu a fost dintotdeauna atât de apropiată, existând un conflict normal între generații. Dar pe noi, pizzeria ne-a făcut să comunicăm tot mai deschis și ne-a unit nu doar pe noi ci și pe tatăl și fratele meu, devenind foarte apropiați. Toți avem bunici sau persoane pe care le iubim care, din pacate, suferă de o boală sau se îmbolnăvesc și e trist. Eu am avut norocul să îmi cunosc și străbunica, bunica mamei mele de la care chiar dacă eram mic mi-a rămas o vorbă pe care nu o sa o uit niciodata, vorbă pe care a repetat-o de nenumărate ori și mama: «Un blid cu mâncare să-l dai mereu omului flămând» sau, în acest caz, omului care are nevoie.”, explică tânărul.

Atmosfera de la Casa Filip

Seară de pizza pentru persoanele care suferă de cancer

În fiecare seară de joi, Răzvan duce pizza la un centru care îngrijește persoanele care suferă de cancer. „Casa Filip este un loc cu oameni minunați care au creat o comunitate puternică, oferind cazare în condiții excelente persoanelor venite la tratament în Cluj. E extraordinar ce au putut să creeze doamna Violeta împreună cu persoanele care sprijină Casa Filip. Nu am creat noi seara de pizza, noi doar am fost pizzeria de unde au ales să comande. Am ajuns acolo doar pentru ca au comandat pizza de la mine neștiind despre ce e vorba sau ce se întâmplă acolo aproximativ trei luni, deși discutând cu ei am aflat că în fiecare joi la o ora fixă o să comande pentru că e seară de pizza, așa că primul pas pe care l-am făcut a fost să ne organizăm în așa fel încât în fiecare joi la ora cerută să fie livrată pizza. După un timp, într-o zi de joi aceștia nu au mai comandat, iar noi am căutat pe internet să vedem cu ce se ocupă de fapt Casa Filip și am rămas extrem de impresionați de povestea lor. A doua zi am sunat să vedem de ce nu au comandat, dacă s-a întâmplat ceva, știind că în fiecare zi de joi era seara de pizza. Motivul pentru care nu au făcut comandă era că au primit mâncare gătită din altă parte. Din acel moment, ne-am luat un angajament ca în fiecare joi să oferim oricâte pizza au nevoie pentru această seara specială.”, explică antreprenorul.

„Trebuie să îmbunătățim condițiile din spitale”

Când se gândește la ce se poate face pentru persoanele aflate în situații similare cu oamenii întâlniți la Casa Filip, Răzvan crede că este important să se găsească soluții pentru îmbunătățirea condițiilor din spitale.„Sunt foarte multe lucruri care necesită o schimbare în țara noastră. Pentru a ajuta oamenii aflați în condiții similare cu cei pe care i-am întâlnit la Casa Filip, trebuie să îmbunătățim condițiile din spitale, să se doteze mai bine toate spitalele și să se construiască mai multe spitale. Cert este că sunt o gramadă de oameni în situații dificile care ar avea nevoie de ajutorul nostru.”, spune tânărul.

De ce a ales să rămână în România

Deși mulți dintre prietenii lui au plecat din România, Răzvan a ales să rămână în țară și nu se vede locuind altundeva decât în Cluj-Napoca. „Ca orice tânăr, visam să plec din țară după examenul de Bacalaureat și să mă întorc cu foarte mulți bani în țară. (Râde!) Datorită persoanelor dragi pe care le-aș fi lăsat în urmă, am decis să rămân și să văd ce se întamplă. E clar că în alte țări sunt condiții mai decente pentru traiul de zi cu zi, dar să nu uităm că și noi suntem mai dezvoltați ca alte țări, așa că eu consider că ar trebui să ne concentram mai mult pe schimbarea în bine a țării noastre. România este una din cele mai frumoase țări de pe pământ cu cele mai frumoase peisaje, iar Cluj-Napoca pentru mine este cel mai frumos oraș și nu m-aș vedea trăind altundeva.”, povestește Răzvan Pașca.

Surse fotografii: Casa Filip|Wikipedia|Obiectiv SM

Exit mobile version