Site icon Editia de Dimineata

Un român a câștigat Premiul Nobel Junior pentru Economie cu o teză despre Brain Drain. Cum reacționăm în fața exodului creierelor

pricopie

pricopie

Ștefan Pricopie, absolvent al Universității Manchester, a câștigat Global Undergraduate Awards 2019. Românul a câștigat competiția la secțiunea Economie, informează edupedu.ro.

Premiul Nobel Junior pentru un român

Premiul câștigat de român este cunoscut drept Nobel Junior. În luptă s-au înscris aproape 3.500 de persoane, de la peste 300 de universități din 50 de țări, potrivit ziare.com.

Românul, preocupat de exodul creierelor

Ștefan Pricopie a fost desemnat câștigător pentru teza sa de licență despre învățământul public și fenomenul de „brain drain”. Conceptul de „exod al creierelor” este definit ca un transfer de personal cu calificare din țări mai puţin dezvoltate către cele mai puternice din punct de vedere economic.

Cum reacționează România în fața exodului creierelor?

Robert Stredie

Într-un interviu acordat editiadedimineata.ro, Robert Stredie, președintele LSRS, vorbește despre cum pot fi convinși tinerii calificați să se întoarcă în țară. „În primul rând, prin garantarea unor beneficii simple, dar foarte utile pentru care noi ne luptăm. De exemplu transportul gratuit cu trenul și pentru studenții români din străinătate. Cei mai mulți se întorc acasă vara, pleacă în vizită la prieteni de prin alte părți ale țării. Să beneficiezi de transport gratuit ca ceilalți studenți din țară ar însemna ca statului îi pasă de noi. Să știi că țara ta ține la tine contează mult în luarea deciziei de a te întoarce. Majoritatea studenților români din străinătate sunt foarte conectați cu România. Un lucru pe care și l-ar dori este meritocrație. Să știi că ai șanse egale pentru un job, o poziție sau servicii ca toți ceilalți, fără să apelezi la tradiționalul PCR , «pile, cunoștințe, relații». Alți studenți, dedicați cercetării, nu au de ce să se întoarcă în țară pentru că nu au infrastructura necesară pentru a-și conduce proiectele de cercetare, astfel alte țări se vor bucura de realizările acestora. Sunt multe lucruri care pot fi făcute, singura condiție este să fie interes.”, explică liderul studenților. Robert studiază la University of Manchester, universitatea absolvită de Ștefan Pricopie.

Teodor Cristian Blidaru

Teodor Blidaru, președintele Federației Asociațiilor Studenților în Medicină din România și Delegat de Tineret al României la ONU, prezintă pentru editiadedimineata.ro câteva măsuri care i-ar convinge pe medicii tineri să rămână în România. „Câteva lucruri urgente și concrete pe care le-aș face sunt diminuarea birocrației prin creșterea gradului de digitalizare, modernizarea spitalelor din România, atragerea de fonduri pentru dezvoltarea de noi spitale (inclusive cele regionale), asigurarea resurselor necesare (precum consumabile, instrumentar, aparatură) pentru a ne desfășura munca așa cum am învățat. Mai mult decât atât, aș încuraja personalul medical din mediul rural și orașele mici, prin beneficii și oportunități de educație continua similare orașelor mari, pentru că numai așa putem acoperi în mod echitabil nevoia de servicii de sănătate a pacienților din toate colțurile țării.”, explică Teodor.

Cine este românul care a câștigat Premiul Nobel Junior

Ștefan Pricopie a absolvit anul acesta cu High First-Class Honours programul dedicat economiei și matematicii din cadrul Facultății de Științe Sociale de la Universitatea Manchester din Marea Britanie, potrivit Libertatea.

Sursă cover foto: edupedu.ro

Exit mobile version