14 iunie 2021, 5:57

Un smartphone, o tavă din aeroport, un cărucior de la supermarket – Ce au în comun aceste 3 lucruri atât de diferite

Ai auzit mereu să te ferești de anumite lucruri ori să stai la distanță de unele locuri din lumea asta vastă dacă vrei să fii pe cât posibil pus la adăpost de acele probleme neplăcute, una din ele fiind infecțiile de tot soiul.

 

De la banalele uși la ATM-uri, de la toalete publice la scaune din gări, stații de autobuze ori metrouri până la device-uri personale, toate aceste obiecte pe care le atingi, fără să-ți mai dai seama cât de murdare sunt de fapt, ți-ar putea da uneori dureri de cap, la propriu. Fiindcă aceste lucruri atât de diferite au ceva în comun, sunt concluziile multor cercetări, și anume pe toate mișună mii și mii de microbi ce îți pot afecta sănătatea.

 

Sursa imagine: KarryOn

Să mergem într-un aeroport, mai exact la cel din Helsinki, unde oameni de știință de la Universitatea din Nottingham și de la Institutul Național Finlandez de Sănătate au realizat în iarna anului 2016 un studiu cu privire la curățenie și igienă.  Se știe că traficul intens din marile aeroporturi ale lumii poate accelera apariția a tot felul de boli infecțioase.

Proiectul de cercetare Pandhub, finanțat de Uniunea Europeană, a inclus și cercetarea din aeroporturi. Scopul proiectului a fost de a găsi și preveni răspândirea pe scară largă a microbilor patogeni din mijloace de transport.

„Până acum nu s-a studiat prezența microbilor în spațiul din aeroporturi”, spunea un expert virolog de la Institutul Finlandez de Sănătate.

Concluzia raportului de la Aeroportul din Helsinki ar suna cam așa: controalele de securitate din aeroporturi au menirea să protejeze orice pasager, însă pot oricând să-i provoace și niște frisoane, și nu pentru că ar avea în bagaje ceva de ascuns de ele. Nicidecum. Tăvile din plastic atinse zilnic de mii de oameni și în care fiecare călător trebuie să-și pună cam toate lucrurile pentru a fi scanate – laptopuri, bagaje, chiar și încălțări – sunt un fel de sediu general al bacteriilor. Una din aceste bacterii e responsabilă de acea răceală banală despre care probabil niciodată și aproape nimeni nu știe prea bine de unde i se trage, doar că s-a ales cu ea. S-au găsit pe acele tăvi urme de rinovirusuri – cele care dau răceala (sau guturaiul) în special în sezonul rece – dar și virusul influenza de tip A ce cauzează gripa. În schimb, pe suprafețele vaselor de toaletă nu au fost găsite aceste virusuri.

Aceste rezultate, spun cercetătorii, pot ajuta la îmbunătățirea strategiilor de sănătate publică în vederea unui control mult mai eficient al răspândirii bolilor infecțioase în lume și pot influența și schimbări în design-ul aeroportului. În plus, este și un ajutor pentru oameni care pot astfel afla cum se răspândesc acele infecții pe care cu toții vrem să le evităm în fiecare iarnă.

Cu toate că nu se menționează dacă virușii găsiți pe tăvile de plastic pot provoca boli, se știe că aceștia au capacitatea de a supraviețui mai multe zile pe diferite suprafețe.

Cele mai simple metode de prevenire sunt cele cunoscute dintotdeauna, însă deseori ignorate de mulți. În general, spălatul frecvent pe mâini este un lucru cât se poate de bun, iar în zone aglomerate, cum sunt aeroporturile, devine obligatoriu. De asemenea, când se tușește sau se strănută folosirea unui șervețel scade riscul transmiterii virușilor.

„Aceste simple măsuri de precauție pot ajuta la prevenirea pandemiilor și sunt și mai importante în locuri aglomerate precum aeroporturile unde se perindă oameni din toate colțurile lumii”, mai spunea unul dintre cercetători.

Sursa imagine: TechWorm

 

Nu trebuie însă să umbli neapărat în aeroporturi pentru a avea de-a face cu obiecte pline de microbi. Unul din acele lucruri de care nu te mai poți despărți,  îl folosești zi de zi și pe care bacteriile trăiesc fericite este telefonul mobil.

Fără îndoială,  face parte din viața multora și e unul din acele lucruri pe care îl iei cu tine (aproape) peste tot. Îl duci la serviciu, pe stradă, în restaurante, în toate locurile publice posibile. Îl cari (uneori) și la toaletă ca să nu ratezi vreun apel ori mesaj important și, ca să profiți la maximum de orice minut, tot atunci verifici facebook-ul, mai dai și tu un like, poate accepți niște cereri de prietenie de la unii de pe alte continente pe care probabil niciodată nu-i vei întâlni în viața reală, mai verifici email-ul, îți mai amintești ceva și îi scrii repede pe WhatsApp prietenei care pregătește micul dejun în bucătărie. Nu e surprinzător (doar dezgustător) că unul din șase telefoane e contaminat cu materii fecale, așa cum au arătat studiile.  Oh, yuck!

Ca toți din jurul tău, verifici telefonul de zeci de ori pe zi – unele date oferite de Apple susțin că media e de 80 de ori pe zi. Comparațiile ce se fac mereu cu scaunul de toaletă pot fi amuzante – mai ales că acesta apare deseori mai curat decât ți-ai închipui. Explicația e simplă: îți speli și dezinfectezi vasul de toaletă în mod regulat, fiindcă așa ai învățat și tu ca și alții că se face.  Dar cine s-ar gândi că un smartphone poate fi purtător a tot felul de bacterii mai puțin sau mai mult periculoase. Evident, cele mai multe nu sunt un pericol pentru sănătate și cei mai mulți dintre oameni nu se îmbolnăvesc pentru că folosesc un telefon ce le găzduiește generos – în general pentru că acei microbi sunt ai tăi. Dar dacă îți împrumuți telefonul sau îl folosești pe cel al unui prieten care trece printr-o răceală zdravană sau are o gripă păcătoasă s-ar putea să te alegi și tu cu asta.

„De aceea, înțelept este să ne curățăm regulat telefoanele”, spunea un microbiolog de la Universitatea din New York. Chiar dacă nu e bine să se folosească pe ecrane sensibile soluții puternice cu alcool, există produse de curățare ce fac treabă bună și elimină aproape toate bacteriile. Nu toate, aproape.

În plus, din când în când dacă îl ștergem cu un șervețel umed antibacterian ar fi bine și pentru telefon, și pentru tine.  Poate că producătorii de smartphones nu ar recomanda asta, însă unii microbiologi cred că nu ar fi nimic dăunător. Oricum, sfatul lor e simplu: dacă nu îți cureți telefonul mobil, atunci ar trebui să incluzi și acest ritual în obiceiurile zilei și să-l faci în fiecare seară. Nu se știe niciodată cât de mult pot conta pentru sănătate acele câteva secunde folosite aparent pentru ceva banal și inutil.

 

Sursa imagine: infectioncontrol.care

În sfârșit, nici când mergem la cumpărături nu scăpăm de bacterii – se găsesc mai ales pe mânerele cărucioarelor din magazine. Un studiu de specialitate a scos la iveală faptul că aproape toate aceste cărucioare pe care se plimbă zi de zi mii de mâini sunt un mediu perfect pentru bacteria E. coli. Explicația e simplă: în timpul cumpărăturilor, mulți oameni ating alimente, carne crudă, coaja de la ouă sau legume ori fructe, după care pun mâna pe mânerele cărucioarele, fără să se mai spele – fie să se șteargă cu un șervețel umed, fie să folosească rapid cu un gel antibacterian.

Sursa imagine: menshealth.com

La toate aceste trei lucruri mai adaugă alte zeci. Chiar dacă cele mai multe bacterii aflate pe aceste obiecte pe care, uneori, le folosim zilnic, nu sunt periculoase pentru sănătate, o veche vorbă spune: e mai simplu să previi decât să tratezi. În concluzie, așa cum sugerează toți cei care au lucrat la aceste studii, un gel antibacterian pentru mâini nu ar trebui să lipsească niciodată din geantă iar atunci când și unde e posibil, mergi și spală și mâinile. Așa cum ai tot auzit din copilărie, apa și săpunul sunt sfinte. Și nu, nu s-au demodat, chiar dacă acum cu toții trăim și în acea lume glamorous numită social media.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.