Site icon Editia de Dimineata

Un studiu important susține că a identificat cauza principală a obezității

Experții în nutriție se luptă cu puzzle-ul complex al obezității, dezbaterile fiind centrate pe principalul vinovat: aportul excesiv de calorii, anumite alimente precum carbohidrații, grăsimile sau poate rolul zahărului. O echipă de cercetătorii americani propune acum o teorie unificatoare care reunește aceste idei aparent contradictorii sub un singur motor comun.

Oamenii de știință cred că au aflat potențialul vinovat pentru epidemia de obezitate: fructoza.

Potrivit echipei conduse de dr. Richard Johnson, cercetător la facultatea de medicină Anschutz, a Universității Colorado, fructoza, care se găsește în zahărul de masă și în siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză, se află în centrul problemei obezității.

Fructoza poate fi, de asemenea, produsă în organism din carbohidrați, în special din glucoză.

Atunci când organismul metabolizează fructoza, acesta reduce energia activă, cunoscută sub numele de ATP (adenozin trifosfat), ceea ce declanșează ulterior foamea și creșterea consumului de alimente.

Acest concept, pe care cercetătorii îl numesc „ipoteza supraviețuirii fructozei”, integrează diverse teorii alimentare legate de obezitate, inclusiv două care au fost în contradicție una cu cealaltă: teoria echilibrului energetic, care presupune că aportul excesiv de alimente, în special de grăsimi, determină obezitatea, și modelul carbohidraților-insulină, care subliniază rolul carbohidraților în creșterea în greutate.

Aceste teorii, care anterior păreau incompatibile, pot fi privite acum ca piese ale unui puzzle mai mare, unite de o componentă crucială: fructoza.

„În esență, aceste teorii, care pun în centrul epidemiei de obezitate o serie de factori metabolici și ai stilului alimentar, sunt toate piesele unui puzzle unificat de o ultimă piesă: fructoza”, scrie dr. Johnson într-un comunicat al universității.

Fructoza este cea care declanșează metabolismul să treacă în modul de putere scăzută și să ne pierdem controlul apetitului, dar alimentele grase devin principala sursă de calorii care determină creșterea în greutate, scrie el

Pentru a ilustra această teorie unificatoare, cercetătorii indică animalele care hibernează.

Atunci când oamenilor le este foame și nu mai au suficientă energie activă, corpul intră în modul de supraviețuire, la fel ca animalele care se pregătesc pentru iarnă căutând hrană.

Fructele, cunoscute pentru că sunt bogate în fructoză, pot diminua semnificativ energia activă. Între timp, grăsimile servesc drept energie stocată.

Consumul de alimente bogate în fructoză împiedică refacerea energiei active din stocarea grăsimilor, lăsând energia activă la un nivel scăzut, la fel ca în cazul ursului care se pregătește pentru o hibernare îndelungată pe timp de iarnă.

„Această teorie vede obezitatea ca pe o stare de energie scăzută”, notează dr. Johnson.

Identificarea fructozei ca fiind conducta care redirecționează înlocuirea energiei active către stocarea grăsimilor arată că fructoza este cea care conduce la dezechilibrul energetic, unind teoriile existente asupra obezității, concluzionează el.

Studiul a fost publicat în revista Obesity.

Exit mobile version