Site icon Editia de Dimineata

Un studiu realizat de Pfizer a ajuns la concluzia că vaccinul lor este eficient şi împotriva noilor tulpini ale coronavirusului

Noua obsesie a pandemiei o reprezintă tulpinile noi de coronavirus care fac să se răspândească mai rapid maladia COVID-19 și ridică mari semne de întrebare referitoare la eficiența vaccinurilor aprobate deja pentru utilizare.

Un nou studiu a ajuns la concluzia că vaccinul produs de Pfizer şi de BioNTech este eficient împotriva celor două tulpini noi de coronavirus care au apărut în Marea Britanie şi Africa de Sud, relatează Associated Press.

Eficiență de 95%

Conform rezultatelor iniţiale ale studiului realizat chiar de Pfizer în colaborare cu University of Texas Medical Branch, este probabil ca vaccinul să aibă o eficienţă de 95% împotriva celor două tulpini noi, despre care se spune că se transmit mai uşor dar nu produc îmbolnăviri mai grave decât varianta originală a virusului.

Cercetătorii au desfăşurat o serie de teste asupra unor mostre de sânge recoltate de la 20 de pacienţi care au primit vaccinul Pfizer/BioNTech. Ei au descoperit că în sângele recoltat existau niveluri suficiente de anticorpi care acţionau şi împotriva acestor două tulpini.

Studiul nu a vizat și celelalte două vaccinuri folosite deja în Occident – Moderna și AstraZeneca/Oxford.

Tulpina mutantă care se răspândește în Marea Britanie a fost detectată și pe teritoriul Statelor Unite, dar și în alte 33 de țări.

Mutații peste mutații

Ca orice virus, și SARS-CoV-2 suferă nenumărate mutații. Astfel, tulpina majoritară în Europa în primăvară nu mai era cea de la începutul epidemiei din China.

Mii de variante au fost înregistrate până acum. Peste 4.000, doar pentru cele care afectează proteina ”spike” (”coroana” coronavirusului), cheia care permite virusului să pătrundă în celulele umane, scrie ouest-france.fr.

O mutație, denumită N510Y, este cunoscută pentru îmbunătățirea fixării acestei proteine la receptorii celulelor umane, favorizând probabil contaminarea.

Cele două variante recent prezintă această mutație. Varianta 501 V2, care ar fi apărut în octombrie, este majoritară în Africa de Sud și a ajuns în mai multe țări, printre care Regatul Unit și Franța.

O altă variantă, B117, redenumită ulterior VOC 202012/01 (Variant of Concern: varianta preocupantă) ar fi apărut în Marea Britanie la sfârșitul lui septembrie, potrivit Imperial College din Londra.

Ipotezele imunologilor

Centrul European de Prevenție a Maladiilor confirmă că acesta pare a fi responsabil de accelerarea epidemiei în sudul Marii Britanii în decembrie și s-a răspândit în mai multe țări.

Rezultatele confirmă ipoteza imunologilor conform căreia, chiar dacă virusul suferă mutaţii, vaccinurile din prezent ar trebui să-şi păstreze eficienţa.

Aceste rezultate au fost date publicităţii joi, dar nu au apărut încă într-o revistă ştiinţifică şi nu au fost verificate de experţi independenţi. Una dintre limitele acestui scurt studiu, subliniată chiar de autorii lui, este că nu acoperă toate mutațiile prezente în aceste variante. Prin urmare, nu este indicat să se concluzioneze că eficacitatea vaccinului va fi aceeași împotriva variantelor ca și împotriva virusului clasic.

Și cei de la Moderna au anunțat că verifică eficiența vaccinului asupra noilor tulpini.  Cele două companii au prelevat probe de sânge de la oameni deja vaccinaţi, ca să vadă dacă sistemul lor imunitar răspunde suficient de puternic la atacul virusului.
Exit mobile version