Site icon Editia de Dimineata

Un test de sânge care poate detecta peste 50 de tipuri de cancer, testat în Marea Britanie

Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie efectuează un prim studiu mondial pentru un test de sânge care își propune să detecteze peste 50 de tipuri de cancer înainte de apariția simptomelor.

Cercetătorii britanici cred că noul test, realizat de compania americană Grail, ar putea revoluționa modul în care este detectată boala, deoarece majoritatea pacienților sunt diagnosticați în prezent numai după dezvoltarea simptomelor.

Testul de sânge, numit test Galleri, preia din sânge fragmente de ADN asociate cu cancerul și poate sugera din ce parte a corpului provine. Pe baza modelelor, cercetătorii cred că testul, numit și, „Sfântul Graal”, ar putea preveni aproximativ 10% din decesele cauzate de cancer. Oamenii de știință spun că descoperirea ar putea salva aproximativ 16.000 de vieți anual, ținând cont că în Marea Britanie se înregistrează aproximativ 167.000 de decese în fiecare an, aproape 460 pe zi.

Dintre cei 140.000 de voluntari care participă la studiu, câteva sute au fost deja trimiși pentru o examinare mai amănunțită sau o colonoscopie ca urmare a rezultatelor testului, și este de așteptat ca aproximativ jumătate dintre cei identificați să aibă cancer, scrie 360medical.ro.

Dacă studiul va atinge rezultatele așteptate, testul va fi implementat la un milion de persoane din 2024, apoi, cel mai probabil, la nivel național, în Marea Britanie.

Va deveni clar abia după ce NHS va publica rezultatele studiului dacă testul poate preveni aproximativ 10% dintre toate decesele cauzate de cancer, așa cum sugerează modelul preclinic.

Noul test oferă speranțe pentru cancerele greu de detectat, cum ar fi ovarian și pancreatic, care sunt, de obicei, detectate mult prea târziu.

Studiul NHS, condus de The Cancer Research UK și King’s College London Cancer Prevention Trials Unit, a examinat oameni cu vârsta cuprinsă între 50 și 77 de ani.

 

Exit mobile version