Site icon Editia de Dimineata

Un ucrainean de 86 de ani, cu o poveste tulburătoare, va picta pe scena Sălii Radio în timpul concertului „Viața într-o valiză”

Strajeț Piotr Grigorovici, unuldintre refugiații ucraineni care și-a părăsit casa luând cu el doar o valiză, va urca pescena Sălii Radio în cadrul concertului organizat de Radio România Cultural împreună cu Orchestrele și Corurile Radio, eveniment care marchează un an de la invazia Rusiei în Ucraina.

Strajeț Piotr Grigorovici va picta întimp ce artiștii evenimentului “Viața într-o valiză” vor aminti publicului că dramele războiului de la granița României continuă, la 365 de zile de la primele bombardamente.

Anul trecut, când și-a părăsit casa, Piotr a luatcu el doar o valiză cu pensule, tuburi de culoare și pânze pentru pictură, singura lui avere.

Născut în vremurile tulburi ale celui de-al Doilea Război Mondial, Strajeț Piotr Grigorovici își amintește că, atunci când era copil, ghemuit lângă sobă, auzea bombardamentele și, privind focul prin crăpăturile sobei, a început să schițeze din cărbune câteva desene. De atunci, Piotr a continuat să deseneze în cărbune, ceea ce face și astăzi.

Acum, la 86 de ani, artistul trăiește la Tulcea, într-o comunitate de ucraineni, găzduiți în internatul unui liceu.

Concertul-eveniment organizat de Radio România Cultural împreună cu Orchestrele și Corurile Radio România și Fundația Arte și Artiști în Dialog pe 25 februarie, de la ora 19:00, își propune să atragă atenția asupra dramei prin care milioane de oameni din Ucraina continuă să treacă la un an de la începerea războiului.

Până pe 20 februarie, oricine are o valiză pe care nu o mai folosește, o poate aduce la sediul Radio România din București (intrarea din strada Temișana, la Registratură, program Luni-Vineri, 9:00-17:00), putândsă își exprime în acest fel solidaritatea cu suferința poporului ucrainean.

 

Exit mobile version