29 martie 2024, 3:43

Unde duce disperarea. Medicii veterinari rămân fără IVERMECTINĂ, medicamentul la modă, contra COVID-19

Se face anul, aproape, și tot nu am scăpat de noul coronavirus. Din contră, devine tot mai agresiv și versatil, suferă mii de mutații și dă naștere unor tulpini care bagă în sperieți lumea medicală.

Contra lui s-au pus la bătaie toate armele posibile și imposibile. Vitamine, suplimente alimentare, medicamente destinate unor maladii dintre cele mai diverse. Acum e rândul unui medicament de uz veterinar să devină vedetă. Vedeta speranței în găsirea unei soluții miraculoase împotriva COVID-19.

Medicii veterinari trag un semnal de alarmă după ce tot mai mulți clienți le-au cerut rețete pentru a cumpăra un medicament de uz veterinar despre care au auzit că ar preveni infectarea cu SARS-COV-2 sau chiar ar trata boala.
Stocurile de Ivermectină s-au golit peste noapte după ce mai mulți medici au lansat pe diverse canale media ideea că tratamentul antiparazitar pentru câini și pisici ar pune la pământ COVID-19.
Ministerul Sănătăţii din Bolivia a autorizat utilizarea ivermectinei, un medicament antiparazitar folosit des în medicina veterinară, pentru tratarea COVID-19.
Deși medicamentul „nu a fost validat ştiinţific pentru tratamentul coronavirusului”.Din acest motiv, medicamentul trebuie administrat numai sub supravegherea unui medic şi cu condiţia ca pacientul să fie informat că eficacitatea sa nu a fost dovedită pentru COVID-19.
După acest anunţ, antiparazitarul, care există sub formă de comprimate, a început să fie cerut în farmacii şi pe piaţa neagră, unde preţul său a crescut brusc, ajungând de la 10 la 50 de bolivieni (1,4 la 7 dolari).

La noi, medicamentul a fost lăudat foarte intens de medicul Ion Alexie, din Las Vegas, care a avut mai multe intervenții televizate la Aleph News sau Antena3, de exemplu.

Medicamentul a fost folosit cu succes în tratarea multor cazuri serioase de COVID-19 de către medicul de origine română din Las Vegas.Numele Ivermectinei intervine pe o piață cu o așteptare la limit disperării, după alte soluții care inițial au fost considerate miraculoase, dar ulterior s-au dovedit doar cu o eficiență redusă. Să ne amintim în special de hidroxiclorochină, apoi de Remdesivir și chiar despre plasma convalescentă. Nimic nu funcționează 100%.

La nivel internațional sunt mai multe studii în curs privind eficiența antivirală a Ivermectinei, inclusiv împotriva SARS-COV-2. Experții avertizează însă că niciunul dintre studii nu este concludent: chiar dacă cercetările de laborator au arătat că Ivermectina poate bloca multiplicarea virusului pentru că împiedică procesul de tranzit al proteinei virale spre interiorul și apoi spre exteriorul celulei atacate, specialiștii spun că procesul necesită doze foarte mari de Invermectină, peste cele recomandate consumului uman.

Medicul veterinar Ovidiu Roșu a postat pe Facebook un avertisment tranșant după ce a fost șocat să fie întrebat de un client dacă îi recomandă Ivermectina.

”Deși cred cu tărie că medicii veterinari știu mai multă medicină umană decât medicii umani medicină veterinară, că se-ntâmplă ca oamenii tot animale să fie, vă rog din adâncurile existenței mele profesionale de medic veterinar cu PhDeu în coadă, să nu ne mai asfixiați cu întrebări absurde și total neetice și ilegale despre funcționarea produselor destinate animalelor la oameni și să nu ne mai epuizați stocurile de ivermectină destinate animalelor pentru consum propriu!!! Medicul veterinar NU ARE VOIE să prescrie, să consulte, să sugereze, să ORICE oamenilor din pct. de vedere medical! Voi oamenii aveți doctorii voștri și la ei TREBUIE să vă duceți să-i consultați! Noi ăștia cu dihăniile ne putem pierde dreptul de practică sau chiar să ne băgați la zdup dacă v-am face pe plac”, a scris acesta pe rețeaua de socializare.

A urmat un tir de comentarii, iar câțiva au scris că Ivermectina s-ar folosi deja în tratamentul anti-COVID-19.

La RFI, Ovidiu Roșu a declarat că există într-adevăr studii clinice privind efectul Ivermectinei ca antiviral și potențial inhibitor al multiplicării SARS-COV-2, scrie rfi.ro.

El spune însă că e vorba deocamdată doar de un studiu și că, dacă într-adevăr cred cu tărie în el, oamenii nu au decât să consulte un medic specialist în medicină umană. Altfel, administrarea unui medicament de uz veterinar al cărui dozaj nu este cunoscut poate avea efecte nedorite mai ales că, în cazul Ivermectinei, vorbim de un medicament cu un nivel destul de ridicat de toxicitate care poate afecta ficatul și care se administrează cu prudență inclusive patrupedelor.

Medicul veterinar Ovidiu Roșu a mai spus la RFI că ar trebui ca Ministerul Sănătății să intervină pentru a evita situații de acest fel, în care automedicația poate deveni chiar periculoasă.

Puteți asculta intervenția sa la RFI în link-ul de la finalul articolului de pe site-ul rfi.

Dezbaterea pe marginea medicamantului Ivermectină a continuat marti seara la Antena3, medicul Ioan Alexie – care susține că în Las Vegas utilizează medicamentul pentru anihilarea infecției cu Covid-19 – a fost combătut vehement de epidemiologul Alexandru Rafila, membru în Comitetul Executiv al Oragnizației Mondiale a Sănătății.

Rafila a subliniat că nu pot fi luate în calcul nici așa zisele argumente lansate de prestigioasa publicație Financial Times, prin care se încearcă inducerea ideii că Ivermectina ar reduce rata mortalității cu 75%.

Pot exista studii în Financial Times – care nici măcar nu e o publicație medicală – ori prin alte reviste, atâta timp cât acestea date nu sunt certificate de organisme de reglementare, atâta timp cât medicamentul nu este autorizat, consecințele pot fi foarte grave”, a atenționat Rafila.

Și în America și în UE există agenții și instituții care reglementează utilizarea medicamentelor din punct de vedere al eficacității și siguranței, iar până în prezent, singura utilizare acceptată pentru uz uman, în cazul Ivermectinei, vizează afecțiuni la nivelul pielii, mai precis se folosește ca unguent în tratamentul râiei/scabiei.

Ideea ca oamenii să fie îndemnați să consume acest produs, profilactic, este total greșită și trebuie analizate care sunt consecințele acestei campanii în care se sugerează că Ivermectina poate fi luată pe termen lung, pentru că ne-ar apăra de Covid-19. Să iei un medicament foarte toxic pe perioadă îndelungată poate să genereze probleme foarte serioase”, a avertizat Rafila.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol