CITIRE

Unde-i lege nu-i tocmeală – Reguli amuzante, dar r...

Unde-i lege nu-i tocmeală – Reguli amuzante, dar reale

Călătorii știu cel mai bine: oricând poți avea surpriza unor diferențe culturale, iar uneori acestea apar în situații complet surprinzătoare. De la o nevinovată îmbrățișare pe stradă la o pereche de pantofi nepotriviți, iată câteva din regulile pe care orice călător antrenat ar trebui să le știe și să le evite, dacă nu vrea necazuri. Și amenzi. Câteodată, însă, chiar ai prefera o amendă.

Iată câteva reguli ce par amuzante, dar sunt legale, reale și unele chiar eficiente.

 

Saint Kitts | Sursa foto: Travel on the Side

Fără vorbe urâte

Dacă ajungeți în Saint Kitts și Nevis din Caraibe, asigurați-vă că nu vă scapă vreo vorbă de ocară unde nu trebuie. Acolo există o lege strictă împotriva celor care înjură în public, iar poliția de acolo nu știe de glumă. Puteți să-l întrebați și pe 50 Cent – este un rapper, pentru cine nu a auzit de el. El a pățit-o în 2016, în timpul unui concert acolo.

Băutura, bat-o vina | Sursa foto: Pixabay

Băutura, bat-o vina!

Polițiștii greci știu prea bine ce să facă atunci când au de-a face cu scandalagii și indivizi care au un comportament indecent, mai ales dacă e implicată și o cantitate însemnată de băutură consumată anterior. Legile grecești impun amenzi usturătoare pentru aceștia; în anumite situații, sentința ar putea să fie trimiterea în închisoare.

Cum nu ne place să încălcăm reguli și legi, o imagine cu Turnul Eiffel, clasică, în plină zi | Sursa foto: Pexels

Luminile Turnului Eiffel

Seara în Paris. Cafenele, bulevarde luminoase, Turnul Eiffel în ținută nocturnă, cu dansuri fastuoase de lumini ce țâșnesc spre cer. Cine nu ar fi tentat să ia cu el o astfel de amintire și să se laude cu ea pe rețele sociale? Atenție însă. Cine face asta, ar putea să fie amendat, chiar dacă este aproape imposibil să se întâmple așa ceva. Pe scurt, lucrurile stau așa. Ziua, oricine poate fotografia cât dorește turnul. Seara, însă, când este învăluit în spectacolul luminilor, totul se schimbă.

Construit în 1889, Turnul Eiffel este domeniu public, însă spectacolul de lumini, adăugat din 1985, nu este. Acesta e considerat o lucrare artistică și e protejată prin urmare de legea drepturilor de autor. Acesta e motivul pentru care, în principiu, este interzis să publici imagini cu Turnul Eiffel noaptea, dacă nu ai acordul de la societatea ce deține drepturile de autor ale Turnului Eiffel luminat. Poți să faci poze cu Turnul Eiffel în noapte, dar te uiți numai tu la ele. Teoretic.

Dacă faci asta în San Francisco, o poți încurca rău | Sursa foto: Pexels

Nu hrăniți porumbeii!

Cineva spunea cândva despre porumbei că sunt șobolani zburători. Cu toate că se tot vorbește de rău despre porumbei, cei mai mulți oameni le aruncă mereu de mâncare. Dacă vă aflați însă în San Francisco, acest lucru este ilegal și, până să vă dezmeticiți, vă puteți trezi cu o amendă. Motivele pentru care oamenii sunt sfătuiți să nu hrănească porumbeii din San Francisco: „Porumbeii fac mizerie în spații publice, provoacă pagube unor clădiri, pot răspândi boli ce afectează mai ales persoanele vârstnice și cele cu un sistem imunitar slăbit”.

Totuși, cui îi face plăcere să pățească asta? | Sursa foto: Pexels

Fără gumă de mestecat. Și durian.

Singapore este cunoscută pentru regulile și legile stricte, unele ciudate, dar cu siguranță multe sunt eficiente. Printre acestea, una vizează guma de mestecat. Exact. Cine mestecă gumă când merge pe străzi sau călătorește cu un mijloc de transport în comun, este amendat. Și mai rău, cine vrea să scape de gumă și s-a gândit să o scuipe direct în stradă – dar cine ar face asta? (apropo, și în Barcelona se dau amenzi pentru asta) – , va avea de-a face cu legea. Regula aceasta ciudată are totuși un scop precis, de a păstra curate zonele publice.

Să nu uit: chiar și regele fructelor e interzis acolo. Interzis să fie luat în autobuze și trenuri. Unii oamenii pur și simplu nu pot suporta mirosul acestui fruct exotic, durian, și astfel autoritățile au luat măsurile legale ce se impun.

Bicicliști mai responsabili | Sursa foto: Pexels

Bicicliști mai responsabili

Asta îmi amintește de nenumărate întâmplări văzute în București, cu bicicliști care au intrat, din greșeală, în pietoni. Nu pentru că ar fi fost grăbiți, deși mereu sunt grăbiți, mai degrabă din nesăbuință și iresponsabilitate. În Mexic este o lege veche  de protecție a bicicliștilor în care se spune că „în timpul mersului cu bicicleta, nu e voie să se ridice picioarele de pe pedale, deoarece e posibil să se piardă controlul.” Totuși, nu se pomenește nimic dacă e bine sau nu să pedalezi și să iei mâinile de pe ghidon.

Din 2014, în California există o lege prin care bicicliștii care merg cu nesăbuință pe biciclete pot fi dați în judecată și acuzați că au mers iresponsabil.

Când faci drumeții în Elveția, încearcă să păstrezi pe tine măcar un tricou și o pereche de pantaloni. | Sursa foto: Pixabay

Drumeții în Elveția

În țara asta, dacă se întâmplă ceva considerat necuviincios ce le-ar putea afecta imaginea de popor civilizat, decent, cuminte, așezat în rostul lui, se vorbește despre acel lucru cu eleganță și political correctness. Și apoi, la fel, se iau măsuri.

În 2009, un turist din Germania a pornit într-o drumeție în regiunea Appenzell, din Alpi, complet dezbrăcat. Poate că nu s-ar fi auzit nimic de isprava acestuia, dacă nu ar fi trecut pe lângă o familie elvețiană cu mamă, tată și copilași, pe scurt o familie civilizată, decentă, cuminte, așezată la un picnic din acela ce nu lasă urme la plecare. La vederea drumețului, a devenit probabil o familie revoltată, indignată, șocată, de genul, cum se poate întâmpla așa ceva în țara noastră.

În concluzie, cazul a ajuns la curtea superioară din Elveția cara a decis că autoritățile locale pot da amenzi drumeților care se poartă pe potecile elvețiene la fel ca neamțul. Cu toate că, spun ei, Elveția nu are o lege împotriva nudității, doar împotriva indecenței. În declarația curții se spunea: „Nu e deloc exagerat să calificăm drumețiile de acest gen ca o încălcare a obiceiurilor legate de decență”.

La Atlantic | Sursa foto: Pixabay

Vezi ce faci în ocean

Aparent, este împotriva legii să faci treaba mică (de cea mare nu se spune) în ocean, în Portugalia. Cu toate că nimeni nu știe dacă a fost vreodată cineva prins și amendat pentru asta, însă cine vrea să știe cum ar putea afla cei care ar trebui să dea amenzi pentru asta. Totuși, nu pentru că există o lege, ci pentru că există bun simț și din respect pentru voi și ceilalți, cel mai bine este să se folosească toaleta. De aceea a fost inventată.

Acropola | Sursa foto: Pixabay

Of, pantofii!

De obicei, călătorii cu experiență știu cum să se îmbrace și mai ales ce pantofi să poarte atunci când vizitează anumite locuri. De exemplu, când merg să viziteze Acropola. Prin lege, este interzis accesul persoanelor care poartă tocuri înalte. În primul rând, fiindcă e sit istoric și poate suferi distrugeri și în acest fel. Deși pare greu de crezut că cineva ar purta pantofi stiletto în asemenea locuri, nu ar fi imposibil. Tocmai de aceea s-a dat și legea.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.