Site icon Editia de Dimineata

Ungaria a început vaccinarea cu Sputnik V. Se pregătește vaccinul chinezesc

Ungaria, poate cea mai atipică țară a Uniunii Europene, a început vaccinarea cu serul rusesc Sputnik V. Iar săptămâna viitoare va primi 500.000 de doze din vaccinul chinezesc Sinopharm.

Vaccinul va fi evaluat de autorităţile sanitare ungare înainte de a se începe  administrarea lui.

Ungaria este prima ţară din UE care cumpără vaccinul rusesc. Ea a încheiat un contract pentru două milioane de doze de vaccin Sputnik V, suficiente pentru imunizarea a un milion de persoane şi livrabile pe parcursul următoarelor trei luni, dintre care circa 200.000 până la finele lunii februarie.

Guvernul condus de Viktor Orban a acuzat de mai multe ori Uniunea Europeană pentru lentoarea procesului centralizat de achiziţie a vaccinurilor gestionat de Comisia Europeană, astfel că a decis să cumpere vaccinuri Sputnik V şi Sinopharm, în plus faţă de vaccinurile Pfizer/Biontech, Moderna şi AstraZeneca achiziţionate prin contractele încheiate de Comisia Europeană.

Premierul Viktor Orbán a subliniat că dacă va putea începe vaccinarea cu vaccinul chinezesc, toţi cei înregistraţi, 2.448.000 de oameni, vor putea fi vaccinaţi până la Paşti.

La sfârşitul lunii mai sau la începutul lui iunie această cifră ar putea atinge 6,8 milioane, ceea ce ar însemna că în Ungaria ar
putea fi vaccinaţi cu 3,5 milioane mai mulţi locuitori în comparaţie cu o altă ţară europeană cu mărime şi populaţie similară – a spus premierul, adăugând că în prezent funcţionează 7.189 puncte de vaccinare.

El a mai afirmat că nu se cunoaşte perioada de imunitate asigurată de vaccin, astfel trebuie să se facă pregătiri pentru o eventuală revaccinare a celor imunizaţi peste 6-8 luni.

Foto: Digi24
Exit mobile version