Editia de Dimineata

Ungaria cumpără vaccinul anti-Covid-19 chinezesc Sinopharm

Guvernul Ungariei a ajuns la un acord cu firma Sinopharm din China, pentru a cumpăra vaccinul împotriva  noului coronavirus SARS-CoV-2, anunță Reuters. Este cea mai recentă mișcare a țării vecine, de a se îndepărta de Uniunea Europeană (UE), în timp ce încearcă să accelereze vaccinările. Procesul de aprobare a vaccinului dezvoltat de Beijing Institute of Biological Products Co. Ltd. (BIBP) este deja în desfășurare.

Ar fi prima țară din UE care acceptă un vaccin chinezesc

Ungaria va fi prima țară din UE care acceptă un vaccin chinezesc, dacă achiziția va fi aprobată de autoritățile ungare.

Conform normelor UE, ar trebui să fie acordată o aprobare de urgență, în loc ca autoritățile să aștepte ca Agenția Europeană pentru Medicamente să-și dea avizul. Guvernul naționalist al Ungariei a criticat aspru UE, considerând că achizițiile și livrările în Uniune sunt mult prea lente.

Guvernul ungar a adoptat, de asemenea, un decret care-i permite să înceapă achiziții în afara sistemului centralizat al UE. Acordul va acoperi achiziționarea unui milion de doze, scrie Politico (paywall). Ungaria va negocia și cu Rusia cu privire la posibila achiziție de vaccinuri de acolo.

Restricțiile se mențin

Al doilea val al pandemiei a atins apogeul în Ungaria; infecțiile noi au scăzut, dar restricțiile nu pot fi ridicate încă.

China a aprobat vaccinul dezvoltat de Sinopharm la sfârșitul lunii decembrie 2020 și este primul său vaccin COVID-19 pentru uz public general. Nu au fost publicate date detaliate privind eficacitatea vaccinului, dar BIBP a spus că vaccinul este eficient în proporție de 79,34%, pe baza datelor intermediare.

Pakistanul este o altă țară care a negociat deja un acord de aprovizionare pentru vaccinul din China.

Foto: CGTN

Exit mobile version