Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a recomandat trimiterea, în premieră, a unei misiuni excepționale de observare la scară largă în Ungaria pentru alegerile parlamentare din 3 aprilie din cauza îngrijorărilor legate de integritatea acestora.
Sute de observatori ar trebui trimiși în Ungaria în ziua alegerilor, un scrutin care promite a fi strâns pentru premierul suveranist Viktor Orban, și nu o misiune limitată de zece persoane, precum cei care sunt de obicei trimiși în țările Uniunii Europene, arată un raport OSCE publicat vineri.
Alegeri, 3 aprilie
Partidul Fidesz al lui Orban se va confrunta cu o alianță de șase partide de opoziție care și-au unit forțele pentru a încerca să-l răstoarne pe premierul suveranist.
Odată cu sondajele care arată că partidul Fidesz și alianța de opoziție sunt cot la cot în intențiile de vot, au apărut îngrijorări cu privire la posibile nereguli și încercări de cumpărare a voturilor.
Modificările legislative introduse în 2021 facilitează de asemenea posibilitatea înregistrării adreselor fictive, ceea ce, potrivit experților, crește riscul de fraudă.
În ianuarie, douăzeci de ONG-uri maghiare au cerut Oficiului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului să trimită o misiune la scară largă în Ungaria, cu sute de observatori pentru a monitoriza alegerile.