Site icon Editia de Dimineata

Are Ungaria un nou aliat pentru autonomia Ținutului Secuiesc? Rusia, în spatele propagandei iredentiste de la Tușnad?

sursa: romaniatv.net

În timp ce majoritatea bulelor din social media se întrec ba în bășcălii, ba în admonestări privind frazările ridicole ale unor oficiali români, istoria cu adevărat împortantă, de data aceasta prin natura ei îngrijorătoare, pare a se scrie la câteva sute de kilometri distanță de București. Sentimentul de îngrijorare prinvind „ceva ce se întâmplă” l-am întâlnit în discuții particulare cu jurnaliști din presa centrală, dar care încă nu identificau corelații între elemente disparate ce țin de manifestări ale organizațiilor ce militează pentru autonomia Ținutului Secuiesc.

Organizată pentru prima dată în 1990, Tabăra de vară de la Băile Tușnad este cunoscută ca fiind una dintre cele mai importante acțiuni de comunicare a FIDESZ, partidul de guvernământ din Ungaria, chiar dacă acesta nu și-a asumat niciodată oficial paternitatea unei astfel de acțiuni, organizatorii fiind de-a lungul timpului diverse organizații civice. Cu toate acestea, aproape în fiecare an evenimentul este unul care reușește să facă vâlvă în agenda publică prin declarațiile și discursurile uneori extrem de contondente pe care reprezentanții comunității maghiare sau chiar ai statului maghiar le lansează cu această ocazie.

Ceea ce este extrem de interesant este tocmai faptul că, sincron cu acest eveniment, apar tot felul de știri de natură să crească expunerea publică a interesului pe care UDMR îl are nu doar pentru comunitatea maghiară din România, dar și pentru încurajarea acțiunilor cu iz separatist.

CITEȘTE CONTINUAREA AICI

Exit mobile version