Site icon Editia de Dimineata

Uniunea Europeană vrea un conținut unic pentru certificatele de vaccinare

Statele membre ale UE, cu sprijinul Comisiei Europene, au adoptat  primele orientări privind dovada vaccinării în scopuri medicale.

În urma concluziilor Consiliilor Europene din 10-11 decembrie 2020, respectiv 21 ianuarie 2021, statele membre ale UE, cu sprijinul Comisiei Europene, au adoptat orientări privind dovada vaccinării în scopuri medicale. Orientările sunt menite să sprijine uniformizarea conținutului certificatelor de vaccinare, și să stabilească un set minim de date pentru fiecare certificat, se arată într-un comunicat al Biroului Comisiei Europene la București.

De asemenea, orientările pun bazele unui cadru de încredere care să asigure autenticitatea și integritatea certificatelor, cadru la care va continua să se lucreze în cadrul rețelei eHealth, inclusiv pentru a se specifica în continuare măsurile necesare de protecție a datelor și de securitate.

Orientările vizează un sistem care să poată găzdui atât mijloace pe suport de hârtie, cât și mijloace digitale, asigurând flexibilitatea și compatibilitatea cu soluțiile naționale existente, precum și o protecție riguroasă a datelor cu caracter personal.

Potrivit comisarului european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, este nevoie de o abordare comună asupra certificatelor de vaccinare la nivel mondial, atât în ceea ce privește imunizarea împotriva Covid, dar și pe viitor ca „bază pentru dovedirea statutului în privința vaccinărilor”.

”Salut adoptarea orientărilor privind dovada vaccinării în scopuri medicale. Avem nevoie de o abordare comună asupra certificatelor de vaccinare și aștept cu interes continuarea cooperării cu Organizația Mondială a Sănătății pentru a extinde acest instrument la nivel mondial. Certificatele de vaccinare interoperabile vor fi un instrument important pentru cetățeni pe atât pe parcursul, cât și după încheierea pandemiei”, a declarat StellaKyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.

Certificatele se referă în principal la vaccinarea împotriva COVID-19, dar ar putea fi utilizate în viitor ca bază pentru dovedirea statutului persoanelor în privința vaccinărilor.

Liniile directoare adoptate de statele membre stabilesc un set de date minim, inclusiv un identificator unic pentru vaccinare.

Certificatele trebuie să fie simple, atât pe suport de hârtie, cât și digitale. Liniile directoare permit flexibilitate și compatibilitate cu soluțiile naționale existente, dar trebuie oferite garanții pentru protecția riguroasă a datelor cu caracter personal.

Certificatele trebuie să fie interoperabile și fiecare stat membru poate decide dacă și când le va înființa.
Documentul atrage atenția că nu vor exista efecte secundare discriminatorii legate exclusiv de prezentarea sau nu a certificatelor vaccinării COVID-19. Cu toate acestea, este important să fim pregătiți pentru diferite scenarii nediscriminatorii, sub rezerva dezbaterilor juridice, etice, științifice și societale în curs de desfășurare.

În principiu, un astfel de certificat ar trebui să cuprindă numele tiularului, numărul unui act de identitate ( opțional), sexul (opțional), data nașterii, tipul și producătorul vaccinului inoculat, data vaccinării, informații despre centrul în care a avut loc vaccinarea, durata de valabilitate a documentului, se mai arată în documentul adoptat de statele membre.

Exit mobile version