Site icon Editia de Dimineata

Uniunea Internațională de Patinaj a suspendat patinatorii ruși și belaruşi din competiții

Uniunea Internațională de Patinaj (ISU) a suspendat patinatorii ruși și belaruşi de la participarea la toate competițiile, scrie portalul rusesc Gazeta.

Uniunea Internațională de Patinaj a explicat această decizie prin recomandările primite de la Comitetul Olimpic Internațional (CIO).

La începutul lunii iunie, la Congresul ISU, această decizie a fost confirmată. Ea a fost luată pe termen nedefinit.

Patinatorii artistici ruși au încheiat ultimul sezon internațional înainte de termen. Patinatorii ruşi au ratat toate turneele ISU 2022.

La Olimpiadă, posibil să concureze ca neutri

Sportivii ruși și belaruși ar putea concura ca neutri la Jocurile Olimpice din 2024, după ce Comitetul Olimpic Internațional a declarat că va „explora o cale” pentru ca ei să poată participa. Comitetul a făcut apel la federații să excludă sportivii din aceste țări după invazia Rusiei în Ucraina.

Reacția Comitetului Olimpic Internațional vine după ce, săptămâna trecută, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a susținut că sportivii ruși nu ar trebui să aibă un „loc” la jocurile de vară din 2024 de la Paris. Mesajul transmis însă de comitet ar putea însă deschide calea pentru întoarcerea rușilor și belarușilor la olimpiade.

Inițiativa a fost criticată într-un mesaj comun transmis printr-un comunicat de presă al Atleților pentru Ucraina și a asociației Global Athlete. Cele două organisme au transmis că Comitetul Olimpic Internațional „susține războiul brutal al Rusiei și invazia Ucrainei”.

„Revenirea sportivilor ruși și belaruși la competițiile internaționale, în special la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024, va da ocazia statului rus să folosească din nou atleții pentru a susține efortul de război și a distrage atenția de la atrocitățile din Ucraina pe una dintre cele mai mari scene sportive din lume”, se arată în comunicatul transmis.

Condiție: să nu susțină războiul din Ucraina

CIO a explicat însă că participarea sportivilor la competiție, care va include și evenimentele de calificare, va presupune ca aceștia să concureze ca neutri „și să nu reprezinte în niciun fel statul lor sau orice altă organizație din țara lor”. De asemenea, participanții nu trebuie să fi „acționat împotriva misiunii de pace a CIO susținând activ războiul din Ucraina”.

Discuțiile despre interzicerea participării rușilor și belarușilor la olimpiada Paris 2024 se pare că se purtau încă din luna decembrie a anului trecut. La momentul respectiv, președintele comitetului olimpic, Thomas Bach, a declarat că organizația se confruntă cu „o mare dilemă” în încercarea de a se asigura că sportivii nu suferă din cauza sancțiunilor sportive. Unele federații au ignorat recomandarea și au permis sportivilor să concureze individual ca neutri, dar altele s-au conformat.

Spre exemplu, două jucătoare de tenis din Belarus, Victoria Azarenka și Aryna Sabalenka, s-ar putea întâlni în finala de simplu feminin de la Australian Open în acest weekend. Ambele concurează însă ca neutre.

De cealaltă parte, Asociația Lawn Tennis a fost amendată cu 820.000 de lire sterline pentru interzicerea jucătorilor ruși și belaruși de la evenimentele sportive din vara trecută, inclusiv Wimbledon.

Sursa foto: pexels.com

Exit mobile version