Editia de Dimineata

Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași va avea un centru multidisciplinar de cercetare

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”(UMF) din Iași va primi finanțare pentru implementarea, pe parcursul a aproape trei ani, a unuia dintre cele mai ambițioase proiecte de cercetare din România. CENEMED – „Platformă multidisciplinară de cercetare-dezvoltare medicală în regiunea NE” este un proiect cofinanțat prin Programul Operațional Competitivitate, Axa Prioritară: Cercetare, Dezvoltare tehnologică și Inovare (CDI).

În cadrul proiectului, se va dezvolta un centru de cercetare în domeniile:

 

Valoarea lui CENEMED este de peste 13 milioane de euro.

„Urmărim consolidarea și dezvoltarea infrastructurii de Cercetare Dezvoltare Inovare din UMF Iași, care va opera, prin CENEMED, la cele mai înalte standarde internaționale, având în vedere faptul că realizarea achizițiilor echipamentelor și instrumentelor pentru cercetare presupune achiziționarea de echipamente de ultimă generație”, a spus prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

Un exemplu este sistemul robotic «Da Vinci Xi», de ultimă generație, unsistem de prelevare de mostre de ţesut şi intervenţii de rezecţie tumorală, practic primul robot chirurgical din regiunea de NE a țării. De asemenea, vor fi create și dotate trei laboratoare de cercetare noi și modernizate alte trei laboratoare de cercetare existente. În plus, vor fi achiziționate 110 echipamente și instrumente medicale ce vor fi utilizate în dezvoltarea a 16 teme de cercetare pentru care există 16 acorduri de parteneriat încheiate.

CENEMED va permite universității din Iași atingerea unui standard înalt de cercetare medicală în România.

Foto: News@UMF Iași

Exit mobile version