Site icon Editia de Dimineata

UPDATE Evaluarea Națională 2019. Care sunt subiectele pentru probă scrisă la Limba și literatura română

Evaluare Națională

Evaluare Națională

Astăzi începe Evaluarea Națională 2019 cu examenul scris la Limba și literatura română, prima probă prin care trebuie să treacă elevii care își doresc admiterea la un liceu. Pe cei 154.956 de absolvenţi ai clasei a VIII-a îi așteaptă astfel o săptămână de foc, în care vor susține și proba scrisă la matematică și în unele cazuri la limba maternă.

Examenul la Limba și literatura română a început astăzi la ora 9:00, iar până în acest moment subiectele au fost deja distribuite elevilor. Timpul destinat rezolvării cerințelor este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev, iar desfășurarea examenului va fi supraveghteată atât audio, cât și video.

Petru a se pregăti temeinic, elevilor le-au fost puse la dispoziție modele de subiecte elaborate de Cenrul Național de Evaluare și Examinare, menționează stirileprotv.ro. Potrivit Ministerului Educației, modelele au fost construite în funcție de trei criterii: formulare clară, precisă şi în strictă concordanţă cu programele de examen, nivel mediu de dificultate şi posibilitatea de a fi rezolvate în 120 de minute, mai adaugă sursa citată anterior. În acest fel, elevii și-au putut verifica cunoștinșele și la simularea pentru Evalarea Națională, pe care aceștia au susținut-o în luna matie. Însă, trebuie menționat faptul că examenele din această săptămână vor avea un grad mai mare de dificultate.

Structura examenului la Limba și literatura română

Elevii vor primi 10 puncte din oficiu, iar lucrarea va fi împărțită pe două subiecte SUBIECTUL I şi SUBIECTUL II. La fiecare dintre subiecte, aceștia vor avea de lucrat pe baza unui text dat. În plus, fiecare parte are la rândul său două subcerințe: Punctul A va avea mai multe subpuncte care presupun rezolvarea unor chestiuni legate de text, iar la punctul B elevii vor avea de elaborat câte o compunere: la primul subiect o compunere literată, la al doilea subiect o compunere liberă, potrivit stirileprotv.ro. 

Calendarul examenelor de la Evaluarea Națională 2019

Pe 18 iunie – prima probă la Limba și literatura română.

Pe 20 iunie – a doua probă, matematică.

Proba la Limba și literatura maternă va fi susținută pe 21 iunie.

Primele rezultate vor fi afişate în 25 iunie, până la ora 12:00 (în centrele de examen), iar contestațiile pot fi depuse în aceeaşi zi, în intervalul orar 14:00 – 20:00, urmând ca rezultatele finale să fie afişate sâmbătă, 29 iunie.

Subiectele de la Limba și literatura română –  Evaluarea Națională 2019

La primul subiect elevii au avut de rezolvat mai multe cerințe pe baza unui text, folosind unele noțiuni de gramatică sau de interpretare a unui text literar.  Iar la partea de compunere aceștia au avut de realizat o compunere în care au avut de deomstrat „apartenența la genul dramatic” a piesei de teatru „Ultima Cursă”, scirsă de Horia Lovinescu.

Sursă Foto: capital.ro

La subiectul al doilea, elevii au avut de formulat câte un enunț, în urma parcurgerii unui alt text, iar la partea de compunere aceștia au avut de redactat o narațiune, în care să povestească o întâmplare petrecută în timpul unei lecturi.

Sursă Foto: capital.ro

Exit mobile version