Site icon Editia de Dimineata

UPSILAMBA, club de lectură pentru copii, pornește în caravană

UPSILAMBA – cuvântul bucuriilor intense, al emoțiilor curate, cuvântul magic ce deschide o altă lume, inventat de Nabokov – a pornit săptămâna aceasta prin România într-o caravană cu cluburi de lectură pentru copii organizate în școli din județele Dâmbovița (Fieni, Moroeni, Pucioasa și Glod) și Olt (Potcoava, Voineasa, Schitu și Slătioara).

În perioada martie – iunie, copii între 6 și 14 ani vor rosti “upsilamba” pentru a deschide universul literar al unor autori precum Astrid Lindgren, Antoine de Saint-Exupéry, William Shakespeare și universul unor amintiri de aur din cartea de benzi desenate a tânărului autor contemporan Daniel Horia.

Programul are ca principal obiectiv promovarea lecturii către copiii din zonele cu acces limitat la cultură. La nivel național industria cărții este una în suferință. Suntem pe ultimele locuri în Europa la achiziția de carte și la citit. Potrivit Eurostat, 93,5% dintre români nu cumpără nici măcar o carte pe an. Avem cele mai puține librării pe cap de locuitor și cele mai puține cinematografe din Europa.

Analfabetismul funcțional este subiectul știrilor la fiecare început și sfârșit de an școlar. Realitatea este una neonorantă, iar proiectele care se adresează copiilor – ceimai vulnerabili, dar și singurii care pot face o schimbare – suntpuține.Încercăm, prin acest proiect, să îi facem să citească, sa înțeleagă de ce e important să citim, să înțeleagă ce citesc și să dialogheze, să pună întrebări.

 

 

Exit mobile version