Site icon Editia de Dimineata

Suntem pregătiți pentru următoarea pandemie?

O pandemie de gripă îngrozitoare nu este singurul scenariu de coșmar care ar putea fi mai rău decât Covid-19. Încă avem boala Lyme, transmisă de căpușe. Mușcăturile de căpușe ar putea duce și la o boală letală terifiantă, asemănătoare cu Ebola. Sau o bacterie foarte rezistentă la medicamente s-ar putea răspândi rapid. Sau poate un laborator ar putea dezvolta o tulpină netratabilă, care sfidează vaccinul, a unui virus sau a unei bacterii și, intenționat sau accidental, o poate elibera în lume.

Pentru a ne pregăti pentru următoarea pandemie, trebuie să începem prin a înțelege că lecțiile din lupta cu Covid-19 nu sunt doar despre Covid-19. Acum este momentul să ne pregătim. Iată șase măsuri urgente pe care trebuie să le ia lumea pentru a deveni mult mai rezistentă la pandemie.

1. Obiectiv nou pentru avertizare timpurie și răspuns: 7-1-7

Va trebui să răspundem rapid la orice nouă amenințare potențială majoră pentru sănătate. Obiectivul 7-1-7 înseamnă că fiecare țară ar trebui să poată identifica orice nou focar în termen de șapte zile de la apariție, să înceapă să investigheze evenimentul în decurs de o zi și să-l raporteze apoi și să organizeze un răspuns eficient în șapte zile.

2. Consolidarea capacității țărilor de a se pregăti și de a răspunde

Într- un studiu recent realizat de Institutul pentru Metrică și Evaluare a Sănătății, un grup de cercetare în domeniul sănătății globale de la Facultatea de Medicină a Universității din Washington, finanțarea anuală pentru sănătatea globală în 2019 a fost estimată la 41 de miliarde de dolari (dintre care mai puțin de 20% au venit din SUA). Din acest total, grupul a estimat că mai puțin de 1% a fost destinat pregătirii pandemice (aproximativ 374 de milioane de dolari).

Estimările credibile ale sumei necesare pentru a stimula pregătirea (dincolo de investițiile actuale) în țările cu venituri mici și medii încep de la cinci la zece miliarde de dolari pe an pentru următorii doi sau trei ani, continuând cel puțin un deceniu. Acești bani ar veni pe lângă finanțarea pentru o cercetare mai bună, asistență medicală primară și alte etape esențiale pentru progres.

3. Instituțiile globale să se concentreze asupra a ceea ce fac cel mai bine

În calitate de principală agenție a Organizației Națiunilor Unite pentru sănătate publică globală, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) rămâne ancora indispensabilă a acestor eforturi. Organizația a fost adesea subfinanțată, fără putere și reticentă în a critica guvernele. OMS are nevoie de reforme reale pentru a-și îndeplini misiunea.

Structurile internaționale de sănătate publică provin în continuare în mare parte din acordurile de după Al Doilea Război Mondial, cu entități mai noi adeseori grefate stingher pe ele. OMS a fost esențială pentru sănătatea globală în timpul Războiului Rece și în alte perioade grele.

4. Obținem fonduri din țările mai bogate și din programele filantropice majore

Lucrând împreună pentru consolidarea sistemelor de avertizare timpurie, schimbul de date, îmbunătățirea capacităților de răspuns rapid și consolidarea sistemelor de protecție a sănătății la nivel mondial, putem salva milioane de vieți și miliarde de dolari. Lumea are nevoie de noi mecanisme financiare de pregătire, care să poată administra fondurile în mod eficient, oferind responsabilitate și sporind încrederea pentru investițiile guvernamentale.

Banca Mondială, Banca Africană de Dezvoltare, Banca Asiatică de Dezvoltare și alte entități pot juca roluri importante. Cel mai important, Fondul Global ar putea genera fonduri pentru pregătirea națională. El ar putea oferi nu doar bani, ci și repere specifice pentru obiectivul 7-1-7 și o nouă structură specifică pandemiei pentru supraveghere în țările beneficiare, implicând ministerele de finanțe, sănătate, agricultură și multe altele, precum și sectorul privat și grupuri ale societății civile.

5. Convingem lumea să răspundă la nivel global și să remedieze lacunele periculoase

O problemă neglijată este îmbunătățirea siguranței laboratoarelor de cercetare sanitară. Unele erori de laborator sunt inevitabile și avem standarde globale insuficiente. Eliberarea accidentală a unui agent biologic ar putea fi la fel de mortală ca un război nuclear și avem nevoie de sisteme de standarde și inspecții similare pentru a reduce acel risc îngrozitor. Un pact global care să limiteze numărul de laboratoare, personal și experimente și care să fie gestionate mai sigur ar putea reduce substanțial riscul.

De asemenea, trebuie să reducem riscul ca bolile să se răspândească de la animale la oameni. Cei mai periculoși agenți patogeni noi apar din contactul uman cu animalele, adesea din cauză că le încălcăm habitatele tradiționale. Un pact global, aplicabil, ar contribui la încetarea vânzării comerciale a animalelor sălbatice pentru hrană.

6. Să nu așteptăm!

Trebuie să acționăm acum: 2021 este momentul „acum ori niciodată” pentru a îmbunătăți rezistența globală în fața pandemiilor viitoare. Nu putem cunoaște caracterul sau momentul amenințărilor viitoare, dar acestea sunt inevitabile. Nu există timp de pierdut în pregătiri! Deciziile de sănătate publică sunt inevitabil politice. Anul acesta, trebuie să facem investiții semnificative pentru a proteja și extinde sănătatea globală; altfel, noi și copiii noștri ne vom confrunta cu consecințele cumplite.

Exit mobile version