Site icon Editia de Dimineata

Următorul 11 septembrie ar putea veni din interiorul SUA

Terorismul intern din Statele Unite ale Americi, alimentat de extremiștii care urau guvernul, a destabilizat națiunea americană în aprilie 1995. Când SUA comemorează 20 de ani de la atacurile din 11 septembrie, există o posibilitate reală ca următorul 11 septembrie să vină din interiorul țării.

„Războiul împotriva terorii”, lansat după 11 septembrie 2001, i-a lăsat nepregătiți  pe americani pentru amenințarea internă care crește tot mai mult. Iată cinci moduri de a preveni astfel de evenimente nefaste:

1. Finanțarea și extinderea capacităților FBI

Până de curând, majoritatea resurselor FBI era dedicată urmăririi persoanelor legate de grupuri precum Al-Qaeda și Statul Islamic. Resursele FBI nu sunt încă aliniate la valul ascendent al extremismului de dreapta intern. În 2019, Michael McGarrity, pe atunci director adjunct al diviziei antiteroriste a FBI, a declarat că 20% dintre agenții antiterorism ai biroului lucrează la terorismul intern, restul fiind dedicat terorismului internațional. Mai mulți agenți dedicați investigării extremiștilor interni ar fi un prim pas important în înțelegerea și combaterea amenințării.

2. Actualizarea statutului terorismului intern

Chiar și legile adoptate după atentatul din Oklahoma City au fost folosite pentru a viza terorismul internațional, și nu grupuri neo-naziste din SUA sau alte amenințări interne. Un statut mai puternic al terorismului ar deschide, în multe cazuri, calea pentru pedepse mai mari cu închisoarea și ar oferi căi mai clare de urmărire penală a complicilor.

3. Tratarea provocărilor de extremă dreaptă ca o problemă transnațională

Comunitatea americană de informații ar trebui să-și ajusteze prioritățile de colectare a informațiilor, pentru a studia mai bine amenințarea de extremă dreaptă pe care o reprezintă neo-naziștii și grupurile cu aceeași idee extremistă. După atacurile din 11 septembrie, agențiile de informații s-au concentrat pe grupuri precum Al-Qaeda, Statul Islamic și afiliații acestora. Trebuie continuat acest lucru, dar trebuie și sporite capacitățile de informații externe ale SUA împotriva neo-naziștilor internaționali și a altor grupuri extremiste care comunică, împărtășesc propagandă și uneori susțin financiar grupuri de extremă dreapta în interiorul SUA.

4. Continuarea luptei din lumea reală pe platformele sociale online

De la strângerea de fonduri la planificarea operațională și la propagandă, site-urile de socializare sunt birourile nevăzute ale terorismului modern. Companiile de social media sunt foarte preocupate de autocontrol, implementându-și propriile politici de utilizare a serviciilor și eliminând conținut care le încalcă standardele, dar eforturile lor nu se potrivesc cu munca sofisticată și agilă a celor care vor să facă rău. Guvernul SUA ar putea sancționa grupurile de extremă dreaptă internaționale, numindu-le entități teroriste, ca un impuls pentru platformele interne de socializare de a închide accesul acestor grupuri.

5. Solicitarea de ajutor neguvernamental

Guvernul SUA trebuie să încurajeze și să finanțeze programe din sectorul privat și nonprofit care pot ajuta la oprirea extremismului, deoarece autoritățile federale nu sunt privite ca intermediari cinstiți în această luptă. Trebuie înrolate în luptă grupuri neguvernamentale care au experiență în identificarea indivizilor extremiști. Acest efort ar trebui să facă parte din planul pe termen lung al SUA.


Extremiștii din dreapta radicală din SUA și talibanii din Afganistan ar putea părea dușmani diferiți, dar abordarea lor în materie de finanțare, recrutare, propagandă și luptă este surprinzător de similară. În general, amenințările interne din SUA au avut frâu liber. Chiar dacă deplângem pierderea de vieți de luna trecută din Afganistan, cele mai nebănuite amenințări sunt adesea cele mai apropiate de casă.

Exit mobile version