Site icon Editia de Dimineata

Urșii polari ar putea dispărea până la sfârșitul secolului

Un nou studiu vine cu o predicție dură: până la sfârșitul acestui secol, gheața marină arctică poate dispărea în timpul verii, ceea ce ar putea conduce la dispariția urșilor polari și a altor specii dependente de gheață, potrivit Live Science.

„Ultima zonă de gheață” este o regiune care conține cea mai veche și mai groasă gheață arctică. Se întinde pe o suprafață de peste 1 milion de kilometri pătrați de la coasta de vest a arhipelagului canadian arctic până la coasta de nord a Groenlandei.

Scenarii pesimiste, scenarii optimiste

Când oamenii de știință au cercetat regiunea de gheață de 4 metri grosime, au crezut că va dura zeci de ani.

Dar acum, în ambele scenarii, cele mai optimiste și pesimiste pentru încălzire legate de schimbările climatice, gheața mării se va subția dramatic până în 2050.

Cel mai optimist scenariu, în care emisiile de carbon sunt imediat și drastic reduse pentru a preveni cea mai gravă încălzire, ar putea duce la o porțiune limitată de gheață care supraviețuiește în regiune.

În cel mai pesimist scenariu, în care emisiile continuă la ritmul lor actual de creștere, gheața de vară – și urșii polari și focile care trăiesc pe ea – ar putea dispărea până în 2100, au raportat cercetătorii într-un nou studiu.

„Dacă gheața pe tot parcursul anului dispare, ecosisteme întregi dependente de gheață se vor prăbuși și va începe ceva nou”, spune co-autorul studiului Robert Newton, cercetător principal la Observatorul Pământului Lamont-Doherty al Universității Columbia.

(integral pe Live Science)

Exit mobile version