Site icon Editia de Dimineata

Va renunța Biserica Catolică la celibat? Pentru prima dată, un document oficial propune o discuție pe această temă

Episcopii romano-catolici ar trebui să discute despre modul în care Biserica poate fi mai primitoare față de persoanele LGBTQ+ și față de persoanele divorțate, se arată într-un document al Vaticanului. De asemenea, ei ar trebui să reflecteze asupra modului în care să le ofere femeilor mai multă putere de decizie și să le permită să fie hirotonite diaconi.

Documentul de lucru are nu mai puțin de 50 de pagini și propune, de asemenea, discuții despre celibat – mai precis posibilitatea ca bărbații căsătoriți să devină preoți în zonele îndepărtate, scrie Reuters.

Cum are loc Sinodul

Sinodul a fost pregătit timp de doi ani, timp în care catolicii din întreaga lume au fost întrebați despre viziunea lor asupra Bisericii. O primă sesiune va avea loc în luna octombrie a acestui an și o a doua în octombrie 2024.

Documentul, cunoscut sub titlul latin “Instrumentum Laboris”, include sugestii de reflecții și discuții pentru delegați, care decurg din consultări.

După Sinod, papa va scrie ceea ce se numește o “Exortație apostolică”, un document oficial în care își expune punctul de vedere cu privire la care dintre recomandările acestuia ar trebui să fie preluate, dacă este cazul. Este probabil ca acest document să apară la câteva luni după cea de-a doua sesiune.

„Cum putem crea spații în care cei care se simt răniți de Biserică și nepoftiți de comunitate să se simtă recunoscuți, primiți, liberi să pună întrebări și nu judecați?”

„… ce pași concreți sunt necesari pentru a-i primi pe cei care se simt excluși din Biserică din cauza statutului sau a sexualității lor (de exemplu, divorțații recăsătoriți, persoanele aflate în căsătorii poligame, persoanele LGBTQ+ etc.)?”

Sunt doar câteva dintre întrebările care vor fi puse.

Biserica învață că atracția față de persoanele de același sex nu este un păcat, dar actele homosexuale sunt. Ea interzice poligamia, dar această practică este tolerată în liniște în unele părți ale Africii pentru convertiții care au deja mai multe soții.

Moralitate sexuală

„Nu avem nicio agendă. Nu a existat nicio întâlnire conspirativă între cardinali despre cum putem adăuga puncte progresiste în Biserică”, a declarat arhiepiscopul luxemburghez Jean-Claude Hollerich, la o conferință de presă, ca răspuns la o întrebare dacă documentul este dezechilibrat.

„Aceasta a fost o experiență de ascultare”, a spus el. Alți vorbitori au spus că nu ar trebui să se considere de la sine înțeles că orice învățătură a Bisericii privind moralitatea sexuală se va schimba din cauza consultării.

Rol mai mare pentru femei

O secțiune a documentului a fost dedicată femeilor, un subiect care se așteaptă să primească o atenție majoră la adunarea de o lună din octombrie, după decizia lui Francisc din aprilie de a permite pentru prima dată femeilor delegate să voteze în cadrul adunării.

„Ce măsuri concrete poate lua Biserica pentru a-și reînnoi și reforma procedurile, aranjamentele instituționale și structurile pentru a permite o mai mare recunoaștere și participare a femeilor, inclusiv în guvernare, în procesele de luare a deciziilor …?”, se arată în document.

Anul trecut, Papa Francisc a introdus o reformă istorică care va permite oricărui laic catolic botezat, inclusiv femeilor, să conducă majoritatea departamentelor Vaticanului, în cadrul unei noi constituții pentru administrația centrală a Sfântului Scaun.

De asemenea, el a numit trei femei într-un comitet format anterior numai din bărbați care îl consiliază în selectarea episcopilor din întreaga lume.

Documentul a precizat că majoritatea răspunsurilor locale au cerut să se ia în considerare chestiunea ca femeile să devină diaconi.

Diaconii, ca și preoții, sunt slujitori hirotoniți și trebuie să fie bărbați în Biserica de astăzi. Aceștia nu pot celebra Sfânta Liturghie, dar pot predica, pot boteza, pot oficia slujbe de nuntă și de înmormântare și pot conduce o parohie cu permisiunea unui episcop.

Exit mobile version