Site icon Editia de Dimineata

Va urma o explozie a dezinformărilor, iar Elon Musk este direct  responsabil

Sub conducerea lui Elon Musk, Twitter a deblocat recent zeci de mii de conturi, dintre care unele aparțineau unor adepți ai teoriei conspirațiilor sau erau adversari ai vaccinării, cu riscul de a relansa fenomenu dezinformării pe rețeaua de socializare.

Potrivit dezvoltatorului Travis Brown, citat de mai multe organizații, peste 27.000 de conturi deblocate fuseseră suspendate pentru dezinformare, hărțuire și manifestări de ură.

Contactat de AFP, el a spus că lista sa este incompletă și că numărul acestor conturi ar putea fi mult mai mare.

„Restabilirea acestor conturi va face din platformă un magnet pentru actorii care doresc să răspândească informații false”, avertizează Jonathan Nagler, co-director al Centrului pentru Social Media și Politică de la NYU (Universitatea din New York). „Și va exista mai puțină moderare a discursului instigator la ură, ceea ce va face rețeaua mai puțin ospitalieră pentru mulți utilizatori”, adaugă el.

Medici antivaccin, politicieni

Printre personalitățile care revin pe rețea se numără figuri „antivax” precum cardiologul Peter McCullough sau medicul Robert Malone, care fusese suspendat în urmă cu un an pentru că a avertizat împotriva presupusei periculozități a vaccinurilor împotriva coronavirusului, fără informații verificate care să o susțină.

De la ridicarea suspendării contului său, Robert Malone, care are peste 869.000 de abonați, a postat mai multe mesaje care transmit informații false despre vaccinul împotriva COVID-19.

Printre foștii proscriși din nou autorizați pe rețeaua de socializare, se numără și fostul președinte Donald Trump, care, totuși, se ține, deocamdată, de promisiunea de a nu se întoarce și de a folosi doar rețeaua de socializare Truth Social, pe care și-a creat-o el însuși anul trecut.

Mike Lindell este unul dintre cei care au reacționat imediat la redeschiderea contului. Suspendat de două ori în 2021, CEO-ul companiei My Pillow și susținătorul necondiționat al lui Donald Trump a cerut, de îndată ce contul i-a fost restabilit, „să topească aparatele electronice de vot pentru a le face gratii de închisoare”.

Este o referire directă la teoria conspirației conform căreia numărul voturilor la alegerile prezidențiale din 2020 a fost manipulat cu ajutorul aparatelor de vot, ceea ce nu a fost niciodată demonstrat, comentează LA Presse.

De asemenea, readmisă pe Twitter este și activista de extremă dreapta Pamela Geller, prezentată de organizația juridică de luptă împotriva extremismului Southern Poverty Law Center drept „unul dintre cei mai extravaganți activiști anti-musulmani din Statele Unite”.

Exemplele continuă…

„În epoca Musk, „super-răspânditorii” de dezinformări se simt încurajați, iar cititorii au mai puține dovezi cu privire la fiabilitatea surselor”, a spus Jack Brewster de la observatorul media NewsGuard.

La mijlocul lunii decembrie, Twitter indicase într-o publicație de pe platforma sa că „suspendarea definitivă era o măsură disproporționată pentru încălcarea regulilor” rețelei de socializare.

Elon Musk a clarificat apoi că Twitter „rămâne angajat să prevină conținutul periculos” de pe site-ul său, precum și „actorii rău intenționați”. „Conturile restabilite trebuie să respecte întotdeauna regulile noastre.”

Studiu de caz

Un exemplu elocvent, chiar de săptămâna trecută, incidentul în care a fost implicat jucătorul de fotbal Buffalo Bills Damar Hamlin.

Stopul cardiac suferit luni de fundașul în vârstă de 24 de ani, după un șoc pe teren, a fost ocazia pentru mulți utilizatori de Twitter să facă o legătură cu vaccinul împotriva coronavirusului.

„Înainte de vaccinurile COVID-19, nu vedeai sportivi căzând greu pe teren, așa cum o faci astăzi”, a scris pe Twitter Marjorie Taylor Greene, Camera Reprezentanților Republican. „Este timpul să investigăm vaccinurile împotriva COVID-19. »

O jucărie stricată

Deși Elon Musk a indicat recent că intenționează să predea conducerea Twitter, „va dura mai mult pentru a repara” platforma, avertizează Nora Benavidez, de la observatorul media Free Press. Va fi necesar, avertizează ea, să se ia „o serie de măsuri pentru a inversa schimbările lui Musk, a reinvesti în moderație și a restructura guvernanța platformei”.

Exit mobile version