Site icon Editia de Dimineata

Ministerul Sănătății vrea să crească accesul la vaccinarea anti-HPV

Ministerul Sănătății a reluat în 2021 programul de vaccinare anti-HPV, care reduce semnificativ riscul de a dezvolta cancer de col uterin. Vaccinul anti-HPV se administrează doar la cerere, cu seruri achiziționate de Ministerul Sănătății. În prezent, programul este disponibil pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 18 ani, însă ministrul Sănătății a anunțat extinderea programului la femeile cu vârsta până la 45 de ani și la băieți, precum și compensarea vaccinurilor prin programul naţional de vaccinare din România. Acum se dorește o nouă abordare.

“Acum este momentul pentru o nouă abordare. După ani de discuții, am hotărât că putem să compensăm vaccinurile și să creștem foarte mult accesul la vaccinare, nu doar pentru fetele deja eligibile, ci și pentru femeile cu vârstă cuprinsă între 18 și 45 de ani, și chiar și pentru băieți”, a declarat ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, citat într-un comunicat remis 360medical.ro de către fundația Renașterea.

Ministrul a precizat că resursele financiare necesare pentru compensarea vaccinurilor vor fi asigurate de Ministerul Sănătății, care va transfera fonduri către Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Declarațiile au fost făcute în cadrul unei mesei rotunde cu tema “Combaterea cancerului de col uterin – Accelerarea progresului și eliminarea acestuia ca problemă de sănătate publică”, organizată de Fundația Renașterea și găzduită de Ambasada Statelor Unite ale Americii la București.

În 2021, Ministerul Sănătății a achiziționat 40.000 de doze de vaccin anti-HPV, în cadrul unui acord-cadru încheiat cu o companie farmaceutică.

În luna septembrie 2021, vaccinarea gratuită anti-HPV din România a fost extinsă la fetele din grupa de vârstă 15-18 ani. Până atunci, vaccinarea anti-HPV se putea face doar la fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani.

Vaccinarea anti-HPV este sigură și poate preveni șase forme de cancer, inclusiv 90% din numărul de cazuri de cancer de col uterin, spun specialiștii. Cele mai multe cazuri de cancer de col uterin sunt provocate de virusul HPV (human papilloma virus).

Exit mobile version