Site icon Editia de Dimineata

VACCINARE ÎN ROMÂNIA. Gheorghiță: Nu aruncăm doze! Voiculescu: Schimbăm strategia

Amânări peste amânări, criză de vaccinuri, peste criza COVID-19. Cam aici ne aflăm cu vaccinările anti-COVID-19. Din păcate, nu doar România se confruntă cu o cantitate mai mică decât se preconizase de vaccinuri. Mai întâi, s-a pus problema amânării cu 10 zile a ”esențialilor” (detalii, AICI). Apoi a venit a doua amânare, câteva zile, a tuturor celor sub 65 de ani (detalii, AICI). Ulterior au venit precizări.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-Covid-19, medicul Valeriu Gheorghiță, a asigurat, la Digi24, că dozele de vaccin nu se aruncă. El a explicat că există aproape zilnic situații în care acestea nu se consumă complet, putând fi folosite la imunizare chiar și în următoarele câteva zile.

Totodată, medicul a spus de ce sunt vaccinate în etapa a doua a strategiei și persoanele tinere care nu au boli cronice, situație pe care ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a catalogat-o ca fiind o stare de fapt pe care nu a putut-o schimba la preluarea mandatului.

Strategia a fost elaborată în baza unor recomandări internaționale ale OMS, ale Centrului European de Control al Bolilor și Centrul de Control al Bolilor din SUA. Este un model adoptat în toate țările.

Din punct de vedere al sănătății publice, este la fel de important vaccinarea și protejarea persoanelor tinere, active, care sunt implicate în menținerea funcționării infrastructurii critice, economiei, pentru că, în plus față de acest rol pe care îl au în societate, sunt cele care răspândesc virusul contacților prin faptul că sunt în general angajate și lucrează în marile aglomerări urbane, unde incidența cazurilor de îmbolnăvire prin Covid-19 este de departe mult mai mare decât în mediul rural”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Gheorghiță este împotriva oricărei risipiri de doze de vaccin.

Nu aruncăm nicio doză. Dacă mi-ar rămâne doze, aș face orice ține de mine să mobilizez persoane programate în a doua zi, în a treia zi sau să am această listă de așteptare și să nu am persoane care să dorească să vină, pentru că e sfârșit de program, seară. Atunci, sigur că da, aș vaccina.

Orice persoană vaccinată este o persoană care va fi în final protejată de această boală.

Necesarul de doze se stabilește întotdeauna pe trei zile. Practic, dacă în prima zi îți rămân doze, nu e nimic, le ții pentru a doua zi, că s-ar putea ca a doua zi să-ți vină toate persoanele programate. Dacă și în a doua zi îți rămân doze, nu-i nimic, le ții pentru a treia zi, pentru că ele nu expiră. Au stabilitate cinci zile la 2 grade. Dacă în ultima zi de stabilitate nu mai ai, atunci e musai să le folosești. Și dacă nu vei avea persoane, vaccinezi persoanele pe care le vei găsi, care nu au contraindicații, așa încât să nu irosim dozele”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Totodată, el a afirmat că în momentul în care Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat împărțirea unui flacon în șase doze în loc de cinci, centrele de vaccinare au avut, peste noapte, mai mult ser.

La rândul său, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a venit cu precizări privind campania de vaccinare anti-COVID-19 din România.

”Vlad Voiculescu a anunțat schimbarea strategiei de vaccinare, ca o măsură legată de aglomerarea spitalelor.Un ultim punct este hotărârea de guvern de modificare a strategiei naționale de vaccinare a României. Va intra pe agenda guvernului săptămâna viitoare și pot să vă spun că vor fi anumite modificări. Pot să vă spun de pe acum că în etapa II de vaccinare vor intra persoane vulnerabile, precum oamenii fără adăpost, precum persoanele cu handicap, la fel și cei care trăiesc sub același acoperiș și cei care îi îngrijesc. Acestea sunt două categorii de persoane pe care vă asigur că le vom include în etapa a doua din strategia de vaccinare. Cu alte cuvinte, oameni care vor avea acces imediat la vaccinare”, a declarat ministrul Sănătății.

În privința schimbării strategiei de vaccinare, Vlad Voiculescu a spus că toate locurile noi care vor apărea în platforma de programare în februarie vor fi rezervate pentru persoanele peste 65 de ani, bolnavii cronici, cei cu handicap, respectiv cei care îi îngrijesc și locuiesc cu ei.
Vorbim în această a doua etapă de trei categorii: vorbim despre persoane vârstnice, vorbim despre persoane cu comorbidităţi, persoane cu boli cronice şi vorbim, de asemenea, despre personal esențial. Este o discuţie şi nu vă ascund că am primit multe scrisori în aceste zile, foarte multe categorii profesionale argumentează că munca lor este esenţială, şi este cu siguranţă în multe feluri, dar trebuie să existe o limitare, trebuie să existe o limitare pentru că avem nevoie să ne vaccinăm bunicii şi avem nevoie să-i vaccinăm pe cei cu boli cronice, cu alte cuvinte avem nevoie să-i vaccinăm în primul rând pe cei mai vulnerabili dintre noi. Dacă vom vaccina bancherii, vom vaccina în acelaşi timp pe cei care vând în pieţe, vom vaccina în acelaşi timp frizerii, pentru că din punctul nostru de vedere, cel puţin din punct de vedere medical, intră în aceeaşi categorie. Dacă vom vaccina militarii care pleacă peste graniţă, da, vom avea în vedere şi alte categorii care pleacă peste graniţă şi care nu pot altfel şi care sunt supuşi riscului, dar trebuie să limităm accesul la vaccinare al persoanelor care lucrează în structuri esenţiale, fără de care statul nu poate funcţiona. Asta este filozofia din etapa a 2-a şi de filozofia asta o să încercăm să ne ţinem”,  a mai spus ministrul.

El a precizat că măsura nu îi va afecta pe cei programați deja la vaccinare și nici nici pe cei programați la rapel.

Sursa foto: captură TV Digi 24

Exit mobile version