Site icon Editia de Dimineata

Vaccinare obligatorie pentru angajații la stat din Moscova

Moscova introduce vaccinarea obligatorie pentru 60 la sută dintre angajații la stat, care prin natura meseriei interacționează cu un număr mare de oameni.

Autorităţile Moscovei au calificat drept „dramatică” incidenţa infecţiilor cu SARS-CoV-2 în capitala rusă şi au decretat vaccinarea obligatorie a cel puţin 60% dintre angajaţii sectorului serviciilor, relatează EFE şi Interfax, preluate de Agerpres.

Autoritatea pentru sănătate publică din capitala rusă a emis un decret, conform căruia lucrătorii din domeniul transporturilor, sănătate, învățământ și alte servicii sociale trebuie să fie vaccinați cu prima doză până pe 15 iulie iar cu a doua, până pe 15 august. Autoritățile moscovite motivează luarea acestei decizii în urma situației epidemiologice dramatice.

Zilnic se înregisterează în jur de 7.000 de cazuri noi, numai în Moscova.

Confruntat cu o creştere a numărului de cazuri, primarul Moscovei decretase întreaga săptămână începând cu 15 iunie liberă pentru a lupta împotriva deteriorării situaţiei.

Primarul a mai spus că peste 1,8 milioane de persoane dintre cei 12-13 milioane de locuitori ai Moscovei au fost vaccinate împotriva COVID-19 de la începutul campaniei de vaccinare în capitala rusă.

Acest anunţ privind obligativitatea vaccinării împotriva COVID-19 este o premieră în Rusia şi contravine declaraţiilor preşedintelui Vladimir Putin care, în timp ce le-a cerut ruşilor să se vaccineze, s-a opus oricărei măsuri obligatorii.

Rusia a înregistrat miercuri 13.397 de cazuri noi de contaminare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore şi 396 de decese. Moscova a raportat 5.782 de infecţii şi respectiv 75 de decese.

Chiar dacă este disponibil de la sfârşitul anului 2020, vaccinul rusesc Sputnik V este evitat de ruşi, manifestând suspiciune faţă de acest produs dezvoltat de autorităţi, notează AFP.

Din decembrie şi până în prezent, doar 19 milioane de ruşi, sau mai puţin de 13% din populaţie, au primit cel puţin o doză de vaccin, conform bilanţului efectuat de site-ul Gogov, care colectează date din regiuni şi din mass-media în absenţa unor statistici oficiale la nivel naţional.

Și rușii nu sunt singurii care iau aceasta decizie radicală, potrivit BBC News. Potrivit presei din Marea Britanie, guvernul de la Londra urmează să anunțe obligativitatea vaccinării pentru angajații din căminele de bătrâni. În caz contrar vor fi concediați.

Va exista și o dezbatere legată de vaccinarea obligatorie a lucrătorilor din sistemul medical național (NHS).

Decizia are rolul de a reduce numărul contaminărilor din casele de bătrâni și spitale, în contextul răspândirii variantei Delta.

Au fost înregistrate mai mult de 40.000 de decese provocate de Covid în casele de bătrâni din Marea Britanie, de la începutul epidemiei.

Aproximativ 1,5 milioane de persoane lucrează în sistemul de îngrijire a vârstnicilor, iar 69% sunt deja complet vaccinați.

Sursa foto: opsaPixabay
Exit mobile version