Site icon Editia de Dimineata

VACCINAȚI ȘI LIBERI. Israelul spune ”adio” măștilor

A venit și ziua cea mare, în care Israelul să spună ”adio” măștilor de protecție sanitară, ultimul simbol al crizei provocate de pandemia de COVID-19. Și asta, ca urmare a vaccinării masive a populației, fapt ce a dus la o scădere drastică a numărului cazurilor noi de COVID-19 în țară.

Acum a venit vremea să se renunțe la măști și în locurile publice închise.  Cu mici excepții: israelienii sunt obligați să le poarte în instituții de sănătate cu grad mare de risc și în căminele de bătrâni, în timpul zborurilor, scrie israel21c.org.

„Obligaţia de a purta mască este anulată cu începere de marţi, 15 iunie”, a anunţat Ministerul Sănătăţii într-un comunicat.

La începutul lui iunie, Israelul a relaxat restricţiile sanitare pentru locuitorii săi, dar menţine în continuare măsuri drastice pentru vizitatorii care sosesc din străinătate. Au fost reluate călătoriile în grup, iar de la 1 iulie li se va permite intrarea în țară cetățenilor străini. Străinilor li se cere încă un test COVID la părăsirea teritoriului israelian și la intrarea pe acesta, iar pentru cei ale căror rezultate sunt pozitive se impune o carantină.

La sfârşitul lui decembrie, Israelul a lansat o vastă campanie de vaccinare, graţie unui acord cu gigantul farmaceutic Pfizer, care i-a livrat milioane de doze în schimbul datelor privind efectele vaccinării în această ţară, care dispune de bănci de date medicale computerizate despre populaţia sa.

Mai mult de cinci milioane de persoane din totalul celor 9,3 milioane de locuitori (55% din populaţie) au primit ambele doze de vaccin.

Peste 839.000 de persoane au fost infectate în Israel de la începutul pandemiei, dintre care numai trei în ultimele 24 de ore, şi 6.428 au decedat, potrivit datelor raportate de Ministerul Sănătăţii. În prezent, 205 israelieni sunt bolnavi, dintre care 53 internaţi în spital.

Exit mobile version