Site icon Editia de Dimineata

Vaccinul antigripal românesc este gata să iasă din laboratoarele Institutului Cantacuzino

Dacă totul merge potrivit planului, iarna viitoare vaccinarea antigripală s-ar putea face cu ser românesc.

Serul antigripal produs la Institutul Cantacuzino intră în etapele finale de testare.

Eu sper ca la 15 martie să pot să verific vaccinul în fiolă. Să sperăm că deficiențele produsului le-am depășit, că avem în momentul ăsta un vaccin gripal sigur, vedem cum se comportă și în fiolă, vedem care va fi stabilitatea lui în timp și dacă totul va merge bine va trebui să facem o mică investiție în aria de producție să putem ieși pe piață”, a declarat, pentru Știrile TVR, dr. Florin Oancea, general de brigadă, comandantul Institutului Cantacuzino.

În varianta optimistă vaccinul antigripal românesc ar putea fi pe piață iarna viitoare. La aproape un deceniu de la ultimul ser autohton de acest fel.

Nu la fel de optimiști sunt reprezentanții Institutului Cantacuzino în legătură cu eventuala producție a unui vaccin împotriva Covid-19. Acum câteva zile, premierul Florin Cîțu a anunțat că România și-a arătat disponibilitatea în fața Comisiei Europene de a produce vaccin împotriva Covid 19 la Institutul Cantacuzino.

Ceea ce putem să facem în acest moment este să punem la dispoziție personal instruit. Avem un laborator de control al calității pe care am reușit să-l acredităm chiar anul trecut”, a declarat dr. Florin Oancea.

”Este greu de avut un orizont de timp fix. Poate să dureze până la sfârșitul anului, poate să dureze un an, depinde cât de repede vom reuși să facem achizițiile de echipament și dacă într-adevăr vom fi solicitați să producem vaccinul anticovid. E clar că ne trebuie altă linie tehnologică”,  a mai spus Oancea.

La un prim calcul, investițiile ar fi de câteva zeci de milioane de euro.

Peste câteva săptămâni, Institutul Cantacuzino va împlini o sută de ani de la înființare, amintește stiri.tvr.ro. De zece ani, aici nu se mai produce niciun vaccin. Surse din cadrul Institutului spun că dacă acesta nu va prinde această cursă a unui vaccin împotriva Covid-19, restartarea instituției va fi și mai greu de făcut decât deja se dovedește.

De-a lungul anilor, la Cantacuzino s-au produs patru vaccinuri: antipoliomelitic, antirujeolic, vaccinul împotriva tusei convulsive și cel antigripal.

Exit mobile version