Site icon Editia de Dimineata

Vaccinul AstraZeneca nu oferă protecție împotriva formelor ușoare și moderate cauzate de tulpina africană, potrivit unui studiu

Vaccinul britanic produs de Oxford/AstraZeneca nu este eficient contra formelor moderate de COVID-19 provocate de tulpina sud-africană. Ar putea fi însă contra formelor grave, a dat asigurări Sarah Gilbert, cercetătoare la Universitatea Oxford. Acest vaccin a fost aprobat de Uniunea Europeană. Dar anumite țări au preferat să îl recomande doar pentru cei de sub 65 de ani.  Ca urmare, Africa de Sud a luat o decizie radicală.

Potrivit rezultatelor preliminare ale unui studiu realizat de AstraZeneca, vaccinul produs de aceasta pare mai puțin eficient contra tulpinii B.1.351.

Într-un test clinic de faza I/II, rezultatele preliminare arată o eficiență limitată contra simptomelor ușoare sau moderate provocate de varianta sud-africană B.1.351”, a declarat un purtător de cuvânt al AstraZeneca. Compania mai susține că vaccinul său ar putea fi eficient contra formelor grave, a dat asigurări cercetătoarea de la Universitatea Oxford.

Potrivit lui Sarah Gilbert, cercetătorii încearcă acum să obțină o îmbunătățire a vaccinului pentru noile tulpini. ”Este în pregătire o versiune cu secvența de tulpină sud-africană”, a afirmat ea, adăugând că cercetătorii și-ar dori ca ea să fie gata până în toamnă.

Africa de Sud a anunţat duminică suspendarea temporară a programului de vaccinare împotriva COVID-19, care urma să înceapă în următoarele zile cu un milion de vaccinuri dezvoltate de Oxford şi AstraZeneca.

Este o problemă temporară, trebuie să suspendăm vaccinurile AstraZeneca până când vom rezolva aceste probleme„, a declarat duminică ministrul Sănătăţii, Zweli Mkhize, într-o conferinţă de presă organizată online.

Potrivit primelor rezultate, acest vaccin este eficient numai 22% împotriva formelor moderate ale virusului. Nu sunt disponibile încă rezultate privind eficienţa sa împotriva formelor severe.

Pe ultimele locuri în cursa mondială a vaccinurilor, Africa de Sud, oficial ţara cea mai afectată de coronavirus de pe continent cu peste 1,5 milioane de cazuri şi mai mult de 46.000 de decese, a primit luni prima livrare de un milion de vaccinuri. O livrare de 500.000 de doze suplimentare este de aşteptată în februarie.

Este vorba în totalitate despre vaccinuri AstraZeneca/Oxford produse de Serum Institute of India. Primele doze erau destinate prioritar celor 1,2 milioane de lucrători din domeniul sănătăţii.

În următoarele patru săptămâni, vom avea vaccinuri Johnson&Johnson şi Pfizer„, a dat asigurări Zweli Mkhize. Discuţiile cu alte companii farmaceutice sunt, de asemenea, în desfăşurare, în special cu Moderna şi cu producătorul rus de vaccinuri Sputnik V, a adăugat el.

Ministrul sud-african al Sănătăţii a anunţat recent că a rezervat 20 de milioane de vaccinuri Pfizer/BioNTech.

Cele 1,5 milioane de vaccinuri AstraZeneca obţinute de Africa de Sud, care vor expira în aprilie, vor fi păstrate până când oamenii de ştiinţă vor da indicaţii clare privind utilizarea lor, a precizat el.

Va dura mai mult timp pentru a fi produsă a doua generaţie de vaccin pentru a lupta împotriva tuturor variantelor„, a avertizat deja Salim Abdool Karim, epidemiolog şi copreşedinte al comitetului ştiinţific din cadrul Ministerului sud-african al Sănătăţii.

Africa de Sud intenţionează să vaccineze cel puţin 67% din populaţie până la sfârşitul anului, circa 40 de milioane de persoane.

România a primit duminică prima tranșă de vaccinuri de la AstraZeneca. În cursul zilei au fost distribuite 81.000 de doze de vaccin către centrele regionale din Cluj, Craiova, Iaşi şi Timişoara.

Potrivit unui comunicat al Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) transportul dozelor de vaccin a fost asigurat terestru, cu autospecialele Ministerului Apărării Naţionale, vaccinurile fiind transportate în condiţii optime de siguranţă, cu respectarea lanţului de frig, la temperatura de +2 – +8 grade celsius.

Dozele vor fi distribuite către Centrul Regional de Depozitare Cluj (23.400 doze), Centrul Regional de Depozitare Craiova (15.300 doze); Centrul Regional de Depozitare Iaşi (25.200 doze) şi Centrul Regional de Depozitare Timişoara (17.100 doze).

În urma recomandărilor transmise de Ministerul Sănătăţii, Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), precum şi de Grupul Ştiinţific din CNCAV, ţinând cont de precizările din Rezumatul Caracteristicilor Produsului (RCP) şi de studiile disponibile până la momentul autorizării condiţionate de punere pe piaţă, în România, vaccinarea împotriva COVID-19 cu vaccinul AstraZeneca este recomandată pentru grupa de vârstă 18-55 de ani, cu posibilitatea creşterii acestui interval, în funcţie de apariţia noilor date ştiinţifice. De asemenea, intervalul de timp recomandat între cele două doze este de 8 săptămâni.

Pentru gestionarea cu eficienţă a procesului de vaccinare la nivel naţional, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a elaborat şi transmis personalului specializat Procedura de vaccinare împotriva COVID-19 cu AstraZeneca, document care prevede condiţiile şi modul de stocare, depozitare, transport şi distribuţie, cu respectarea lanţului de frig, monitorizarea reacţiilor, precum şi managementul stocurilor şi al pierderilor.

Exit mobile version