Site icon Editia de Dimineata

Vaccinul împotriva cancerului, BNT111, bazat pe tehnologia ARNm, a intrat în studiu clinic de fază II

Vaccinul împotriva cancerului, BNT111, bazat pe tehnologia ARNm și dezvoltat de BioNTech, a intrat în studiu clinic de fază II, fiindu-i administrat primului pacient cu melanom.
Vaccinul este evaluat în combinație cu cemiplimab (Libtayo), la pacienții cu melanom în stadiul III sau IV, nerezecabil, anti-PD1, refractar sau recidivat.
Vaccinul se administrează intravenos și conține ARN-ul mesager care codifică patru antigene tumorale specifice, optimizat pentru imunogenitate și livrat sub formă de ARN-lipoplex (un excipient pe bază de lipide, nonviral, utilizat pentru livrarea materialului genetic), scrie raportuldegarda.ro.
BNT111 este principalul produs al platformei FixVac a BioNTech și cel mai avansat (mai există încă patru posibile vaccinuri candidate, în faze de dezvoltare incipiente). Datorită modului în care este livrat materialul genetic, BNT111 este considerat un vaccin ARNm de generația a doua.
Atunci când auzim termenul „vaccin”, ne gândim, în primul rând, la prevenție. Deși folosește o tehnologie asemănătoare cu a vaccinului împotriva COVID-19, dezvoltat în parteneriat cu Pfizer, există o diferență majoră. Vaccinul BNT111 nu este administrat cu scop preventiv, ci de tratament.
Tehnologia ARNm este studiată de peste 20 de ani, însă succesul noilor vaccinuri împotriva COVID-19 bazate pe ARNm a funcționat ca un catalizator în acest domeniu. Un astfel de precedent va facilita adoptarea unei astfel de abordări de precizie la nivel global.
Studiul BNT111-01, care se desfășoară printr-o colaborare BioNTech și Regeneron, a fost revizuit și aprobat de autoritățile de reglementare din Spania, Germania, Italia și Polonia, precum și de cele din Regatul Unit, Statele Unite și Australia. Studiul randomizat deschis evaluează eficacitatea, tolerabilitatea și siguranța BNT111 în combinație cu Libtayo, un anticorp monoclonal anti-PD-1. 120 de pacienți vor fi înrolați.
Exit mobile version