Site icon Editia de Dimineata

Val de căldură în ţările nordice. Greta Thunberg, ironică: “Probabil încă o coincidență”

După cea mai caldă lună iunie raportată în Finlanda şi în mai multe regiuni din Suedia de la debutul înregistrărilor meteorologice, temperaturile s-au apropiat începând de duminică de recordurile absolute stabilite în nordul Europei, unde termometrele indică de câteva zile valori cuprinse între 30 şi 35 de grade Celsius.

În Kevo, o localitate din nordul Finlandei, a fost măsurat un nou record de căldură, meteorologii anunţând 33,5 grade Celsius duminică, o valoare care reprezintă cea mai ridicată temperatură înregistrată în nordul ţării după recordul absolut în domeniu, 34,7 grade Celsius, stabilit în anul 1914.

La nivel naţional, iunie 2021 a fost cea mai caldă lună iunie raportată în Finlanda de la debutul măsurătorilor meteorologice din 1844, cu o temperatură medie de 16,5 grade Celsius, care a depăşit precedentul record din anii 1950, a confirmat Institutul naţional de meteorologie.

În Suedia învecinată, iunie 2021 a fost din nou cea mai caldă a şasea lună a anului înregistrată la Stockholm (cu o valoare medie de 19,3 grade Celsius) de meteorologii locali, depăşind recordurile precedente din 2018 şi 2019.

La nivelul naţional, iunie 2021 a ocupat în Suedia locul al treilea în clasamentul celor mai călduroase luni iunie constatate de la debutul măsurătorilor meteorologice.

„Remarcăm o tendinţă? Eh, probabil este doar încă o coincidenţă”, a ironizat pe Twitter activista de mediu Greta Thunberg.

 

 

 

 

 

Exit mobile version