Site icon Editia de Dimineata

În urma unei operații, Val Kilmer și-a pierdut vocea. Inteligența artificială i-a oferit una nouă

Actorul Val Kilmer și-a pierdut vocea naturală după o intervenție chirurgicală pentru cancerul de gât în ​​2015, spulberându-și cariera și modificând permanent modul în care comunică. Asta până la sfârșitul anului trecut, când Sonantic, o firmă de software din Marea Britanie, care clonează voci pentru actori și studiouri, l-a ajutat pe Kilmer să „vorbească” din nou.

Proiectul a început în decembrie 2020, după ce Kilmer a terminat înregistrarea lui „Val”, un documentar despre cariera sa de la Hollywood și lupta împotriva cancerului. Sonantic a lansat un clip pe YouTube, care are peste 400 de mii de vizualizări, în care se aude vocea re-creată a actorului:

Proiectul Kilmer vine la o lună după ce regizorul de documentare Morgan Neville a dezvăluit că a folosit un software de clonare vocală pentru a-l imita pe regretatul bucătar Anthony Bourdain, în filmul „Roadrunner”. Neville a atras critici de la Ottavia Bourdain, văduva răposatului actor.

Compania Sonantic are trei ani de activitate și lucrează în principal cu mărci de jocuri, cum ar fi Obsidian Entertainment și Remedy Games de la Xbox Game Studios; adesea licențiază serviciul de voce sintetică către studiouri, permițându-le să editeze și să direcționeze voci artificiale în mod similar cu modul în care regizorii pot influența actorii în carne și oase.

Pentru a crea vocea lui Val Kilmer, inginerii au scos mostre din filmările vechi și le-au „curățat” pentru a anula zgomotul de fond. Apoi au creat un script bazat pe material, au legat audio și text împreună în „bucăți scurte” și au rulat datele prin algoritmii lor pentru un „motor de voce” care învață să vorbească ascultând înregistrările. Firma spune că a creat 40 de versiuni ale vocii lui Kilmer și a selectat cea mai bună opțiune de calitate, captând cel mai bine expresia audio a actorului.

Software-ul creat de Sonantic a câștigat laude de la Kilmer, care a declarat că firma i-a restaurat magistral vocea, într-un mod pe care nu și l-a imaginat niciodată.

Foto: Jeff Minton (The New York Times)

Exit mobile version