29 martie 2024, 12:28

Valoarea muncii în România este de 3 ori mai mică decât media UE

Valoarea muncii în România este de 3 ori mai mică decât media UE,” potrivit EuFactcheck.eu. În prezent, problema sărăciei în România a devenit un fenomen social, diferențele se observă imediat când se fac comparații între salarii. Nu toți românii s-au descurcat în acești doi ani, când a avut loc o deteriorare a situației financiare, din cauza crizei economice produse de pandemia de COVID-19, scrie AGERPRES.

Cele mai afectate au fost familiile cu mulți copii, oamenii în șomaj, părinții singuri, persoanele fără studii și fără locuri de muncă, pensionarii cu probleme de invaliditate, familiile din mediu rural, persoanele cu probleme de sănătate. Pierderea locurilor de muncă și șomajul sunt factori care au dus la alcoolism, ceea ce produce deteriorarea sănătății și a vieții. De asemenea, alcoolismul poate duce și la distrugerea familiilor și la săvârșirea de infracțiuni.

Sărăcia în România

Potrivit statisticilor, nivelul de trai al românilor a scăzut în 2021. Comparațiile cu privire la nivelul de trai între țările din Uniunea Europeană se bazează pe analiza produsului intern brut (PIB) pe cap de locuitor. Mulți români au datorii mari la bănci și reușesc cu greu să-și plătească ratele.

Pandemia a scos la suprafață vulnerabilitățile instituțiilor României, evidențiind problemele din domeniul sănătății, al educației și protecției sociale. Sărăcia rămâne ridicată și în acest an în România, din cauza impactului pandemiei în curs, dar și al altor factori. Foarte mulți români care aveau job-uri temporare sau care aveau calificare scăzută, au suferit din cauza reducerii salariilor și chiar al pierderii locului de muncă.

România are un nivel de sărăcie foarte ridicat și în rândul copiilor. Datele statistice arată că unul din trei copii se află la risc de sărăcie. Creșterea alocației pentru copii a fost amânată pentru 1 ianuarie 2022 și se preconizează că va fi foarte mică, de la 214 lei la 242 lei pentru copiii cu vârsta între 2 și 18 ani.

Probabil că și anul viitor, pierderea locurilor de muncă ar putea afecta viața multor familii de români. Un lucru este clar, vor veni vremuri grele, iar problemele de viață ale românilor se vor intensifica, atât în ceea ce privește veniturile cât și în starea de sănătate.

Sursa foto: AGERPRES.  Articolul integral, AICI

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol