Site icon Editia de Dimineata

Vânzările de mașini în Rusia s-ar putea prăbuși la un record istoric

Președintele Vladimir Putin a îndemnat guvernul rus să controleze prețurile automobilelor, în timp ce un șef din industrie a declarat că sancțiunile occidentale ar putea duce la prăbușirea vânzărilor anuale sub 1 milion de unități pentru prima dată de la începutul înregistrărilor, scrie Reuters.

Vânzările de automobile au scăzut cu peste 60% până acum în acest an și ar putea ajunge să fie mai puțin de un sfert din ceea ce au fost în urmă cu un deceniu, potrivit lui Maxim Sokolov, șeful principalului producător de automobile din Rusia, Avtovaz.

Cauze

O parte din scăderea din acest an se datorează retragerii producătorilor auto străini, cum ar fi Renault (RENA.PA) și Mercedes-Benz, și prăbușirii cererii din cauza mobilizării în masă pentru conflictul din Ucraina.

Dar o mare parte se datorează, de asemenea, scăderii nivelului de trai și a prețurilor mai mari, precum și dificultății de a obține componente fabricate în străinătate după impunerea unui baraj de sancțiuni de către țările occidentale ca răspuns la campania militară a Rusiei în Ucraina; cel mai recent model Lada a trebuit să fie produs fără airbag-uri sau frâne antiblocare.

Controlul prețurilor

Vorbind cu înalți oficiali, Putin a recunoscut că situația „nu este ușoară” și a cerut guvernului să analizeze posibilitatea de a face mașinile mai accesibile, sugerând că prețurile au fost crescute în mod nedrept.

„Aș dori să vă atrag atenția asupra necesității unui control constant asupra prețurilor, astfel încât, în aceste dificultăți, de care suntem cu toții conștienți, inclusiv în ceea ce privește logistica, nimeni să nu abuzeze sau să crească în mod nejustificat prețurile vehiculelor”, a spus el.

Prăbușire

În timp ce reprezentanții altor producători au încercat să nu-l supere pe Putin și să vadă partea plină a paharului, Maxim Sokolov s-a arătat mai puțin optimist.

El a declarat că numărul de mașini vândute în Rusia va scădea în acest an sub 1 milion, o premieră în istoria modernă.

„Anul trecut a fost puțin peste 1,6 (milioane); cu voia lui Dumnezeu, anul acesta va fi de 670.000-700.000”, a declarat el la conferința anuală Transport Week.

Acest lucru se compară cu vânzări de aproximativ 3 milioane de unități pe an în ultima perioadă, până în 2012 – înainte de o prăbușire indusă în parte de un val anterior de sancțiuni în 2014, după ce Rusia a anexat unilateral Crimeea din Ucraina.

„Într-adevăr, Avtovaz, ca și întreaga industrie auto din Federația Rusă, s-a aflat probabil în cea mai dificilă situație din acest an”, a declarat Sokolov.

„Nu ne-am mai confruntat niciodată până acum cu o provocare atât de amplă și de cuprinzătoare”.

Exit mobile version