Site icon Editia de Dimineata

“Variola maimuței” sună rasist. OMS propune altă denumire, să nu se supere primatele

Denumirea „Monkeypox/Variola maimuței” va fi eliminată treptat. OMS spune că va folosi „mpox”… pentru a combate stigmatizarea.

Desigur, nu știu ce-i mai jenant. Faptul că a fost denumită de la început așa, fără a se gândi cineva la tenta rasistă, sau că cineva ar putea presupune vreo alăturare între denumirea bolii și anumite minorități. Pentru că este clar că nu de sensibilitatea primatelor vorbim aici.

Punctul de plecare: OMS a primit mai multe plângeri potrivit cărora denumirea actuală a bolii este rasistă și stigmatizantă.

Oricum am lua-o, OMS a dorit să scape de problemă și a propus termenul de  „mpox”, ca sinonim pentru variola maimuței și acum ne îndeamnă să-l folosim.

Consultare publică…

„Ambele denumiri vor fi folosite simultan timp de un an, în timp ce „monkeypox” va fi eliminat treptat”, a precizat OMS într-o declarație.

Ce faci când (se pare) nu ai foarte multe de făcut? O comisie sau o consultare publică…

OMS a lansat la începutul acestui an un proces de consultare publică pentru a găsi un nou nume pentru această boală și a primit peste 200 de propuneri. Statele Unite, care se numără printre țările și organismele care au susținut schimbarea denumirii, au salutat anunțul.

Una dintre cele mai populare sugestii publice a fost „mpox” sau „Mpox”, propusă, printre altele, de organizația pentru sănătatea bărbaților RÉZO. Directorul acesteia a declarat la momentul respectiv că eliminarea imaginilor cu maimuțe a ajutat oamenii să ia în serios urgența de sănătate.

OMS a precizat că experții mondiali au optat pentru „mpox” după ce au luat în considerare, printre alți factori, adecvarea științifică, amploarea utilizării actuale, precum și pronunțabilitatea.

Acum că s-a stabilit numele bolii nu avem decât să sperăm că vreun trib îndepărtat din Amazonia sau vreun sat de eschimoși nu se cred descedenții direcți ai găinilor și trimit un protest către OMS pentru a schimba și denumirea “vărsatului de vânt/chicken pox”.

Exit mobile version