Site icon Editia de Dimineata

Vești bune! Azomureș repornește o parte din producție

La aproximativ 4 luni de la decizia de a opri temporar producția de îngrășăminte, luată în lipsa subvențiilor și din cauza creșterii costurilor energetice, Azomureș a decis să repornească unele dintre instalații și să reia producția de îngrășăminte, au transmis reprezentanții companiei.

Azomureș este cel mai important producător de îngrășăminte pentru agricultură din România. Producția anuală (în condiții normale de funcționare) este de 1,6 milioane de tone de îngrășăminte, aproximativ 75% din producție fiind destinată fermelor românești.

Decizia vine în contextul războiului din Ucraina. În special în contextul restricțiilor exporturilor ucrainene și rusești prin Marea Neagră, experții estimează că 30% din exporturile mondiale de cereale sunt direct afectate și acest lucru are un efect sporit în lipsa îngrășămintelor, scrie Hotnews.

“Toate acestea duc la reluarea parțială a producției la Azomureș. Aprovizionarea cu gaze naturale rămâne dificilă, cu niveluri de preț care duc la costuri ridicate pentru îngrășăminte, chiar și cu ajutorul Guvernului. Prin urmare, până la confirmarea unui pachet de subvenții, vom rămâne precauți și sub capacitatea normală de producție, dar în același timp considerăm că este esențial pentru o campanie agricolă 2022-2023 de succes să nu mai amânăm momentul repornirii. Anticipăm o producție limitată de Azotat de Amoniu, Nitrocalcar, Uree și Melamină în prima perioadă, urmând ca producția de îngrășăminte complexe de tip NPK să înceapă în perioada următoare”, a declarat Harri Kiiski, directorul general al Azomureș.

 

 

Exit mobile version