Site icon Editia de Dimineata

Vești bune. Ciclonul care a făcut ravagii în Turcia nu va ajunge în România!

​​Ciclonul format în Marea Neagră care a provocat inundații masive în Turcia nu va ajunge în România, a precizat joi Alina Șerban, meteorolog ANM.

Ea a explicat că acesta este foarte activ în jumătatea estică a Mării Negre, respectiv în nordul Turciei, și va determina ploi abundente și în sudul Rusiei.

„Acest ciclon nu va afecta România. Într-adevăr, în partea centrală a Mării Negre se regăseşte un nucleu de presiune scăzută denumit ciclon, dar fără legătură cu ciclonul tropical, care determină astfel de fenomene, în mod deosebit, cantităţi importante de apă, prin poziţia pe care o are deasupra Mării Negre, deci foarte multă umezeală.

Este foarte activ în zona ţărilor riverane, Mării Negre din jumătatea estică a acesteia. Practic, în nordul Turciei, în zilele următoare, pentru că se menţine pe aceeaşi poziţie şi mai mult de atât, chiar se intensifică şi va determina de această dată ploi abundente în sudul Rusiei.

Este foarte activ şi la momentul acesta. Nu numai prin cantităţi importante de apă, prin furtuni, prin frecvente descărcări electrice, vijelii. Este foarte violent, într-adevăr. În România, nu, pentru că aşa cum spuneam, poziţia lui se regăseşte în zona centrală a Mării Negre, afectează jumătatea estică a Mării Negre.

În România, în schimb, nu va ajunge, nu îl ajută ciculaţia care este de această dată sud-vestică şi pe cale de consecinţă, în România va ajunge, se va intensifica masa de aer cald, prezentă în momentul acesta pe partea de sud a continentului european, cu un maxim de intensitate, în zona Spaniei, unde, în zilele următoare temperaturile maxime vor atinge 45-46 de grade, temperaturi măsurate la umbră”, a spus Serban la Antena 3.

Cel puțin nouă persoane şi-au pierdut viaţa în urma viiturilor produse în oraşul turcesc Kastamonu din regiunea Mării Negre, apa năvălind pe străzi şi deteriorând poduri, au anunţat joi autorităţile, citate de Hurryet.

Exit mobile version