Site icon Editia de Dimineata

Vești bune (pentru leneși). Nu e nevoie să faci chiar 10.000 de pași pe zi

Se pare că mitul celor 10.000 de pași pe zi care trebuie făcuți pentru a ne bucura de longevitate este spulberat. Un studiu efectuat în Japonia ne spune că e ok și cu mai puțini. Chiar aproape de jumătate.

Mersul pe jos 5.000-7.000 de pași în fiecare zi este suficient pentru o longevitate mai mare, potrivit unui studiu japonez, scrie Japan Times.

În cazul persoanelor în vârstă care mergeau mai puțin de 5.000 de pași pe zi, 1.000 de pași în plus le reducea riscul de deces cu 23%, potrivit unui studiu realizat de o echipă japoneză.

Acest lucru este echivalent cu aproximativ o oră de mers pe jos, despre care echipa spune că este durata optimă pentru longevitatea japonezilor.

Studiu

Concluziile echipei, din care face parte și profesorul asistent Daiki Watanabe de la Universitatea Waseda, au fost publicate în ediția digitală a revistei americane Medicine & Science in Sports & Exercise la începutul lunii februarie.

În 2013, echipa a studiat modul în care riscul de deces al oamenilor este legat de numărul de pași pe care aceștia îi fac zilnic, folosind date de la 4.165 de bărbați și femei cu vârsta de 65 de ani sau mai mult din Kameoka, prefectura Kyoto. Aceștia au fost urmăriți timp de până la patru ani, timp în care 113 dintre ei au murit.

În cazul celor care au mers mai puțin de 5.000 de pași pe zi, 1.000 de pași în plus le-a redus riscul de deces cu 23%. Acest lucru se traduce printr-o creștere de nouă până la 10 luni a duratei lor de viață.

Cu toate acestea, mersul pe jos mai mult de 5.000 până la 7.000 de pași nu a oferit niciun beneficiu suplimentar de longevitate.

Numărul optim de pași

În cazul celor cu fragilitate, mersul pe jos mai puțin de 5.000 de pași pe zi nu a avut aproape niciun impact asupra riscului de deces, în timp ce mersul pe jos mai mult de atât le-a redus semnificativ riscul de deces.

De asemenea, cu cât făceau mai mulți pași peste 7.000 de pași, cu atât mai mult le scădea riscul de deces.

Studiul nu a analizat cauzele decesului, astfel că echipa nu știe de ce beneficiile longevității aduse de mersul pe jos au fost diferite între cei cu și fără fragilitate.

Se spune că o activitate fizică precum mersul pe jos îmbunătățește sănătatea oamenilor și le prelungește durata de viață, dar nu se cunoștea numărul optim de pași de mers pe jos pentru longevitatea japonezilor.

„Sper că persoanele în vârstă care au avut mai puține oportunități de a ieși în oraș din cauza răspândirii noului coronavirus vor încerca să meargă aproximativ o oră pe zi”, a declarat Watanabe.

Exit mobile version